Mladi u borbi za svoja seksualana prava: Vjerujemo u Boga, ali i u seks prije braka

IAKO im mnogi sugeriraju apstinenciju, mladi su seksualna bića, aktivni su i zbog toga trebaju dobiti informacije, savjete i usluge u obliku pregleda i kontracepcije u centrima u koja će dolaziti bez straha i stigme.

Seksualno aktivne djevojke iz manjih sredina najčešće uopće ne posjećuju ginekologa zbog straha ili srama, jer i njihova majka ide kod tog istog ginekologa, a ako je netko vidi u čekaonici svi će znati da se seksa ili će čak krenuti priča o trudnoći. Dečki su, s druge strane, često "frajeri" kojima je neugodno priznati da nešto ne znaju ili zatražiti savjet, a često smatraju kako je kontracepcija ženska stvar.

"Nek’ se mlade pita!"

Upravo se povodom mijenjanja takve slike danas u Termama Jezerčica održava seminar pod naslovom "Javno zagovaranje za seksualna i reproduktivna prava mladih" u sklopu projekta "Nek’ se mlade pita!" koji provodi Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, a financira se iz programa PHARE Europske komisije. Cilj seminara je, kako kaže Sanja Cesar, voditeljica projekta, osmisliti hitne akcije kojima će mladima pomoći da sačuvaju svoje zdravlje neovisno o tome što je zbog politizacije propalo uvođenje seksualnog odgoja u škole.

Na seminaru će sudjelovati 18 mladih u dobi od 16 do 25 godina koji dolaze iz različitih sredina i različitog su ekonomskog statusa, "Istraživanje je pokazalo da čak i mladi koji sebe smatraju religioznima imaju suprotna stajališta o seksualnosti od onih koje zastupaju njihova vjera i Crkva" rekla je Cesar za Slobodnu Dalmaciju.

Za većinu religioznih mladih osoba seks prije braka je prihvatljiv, veliki dio njih rabi kontracepciju, mnogi odobravaju pobačaj te se protive diskriminaciji homoseksualaca, prihvatljiv im je razvod braka kao i veze s osobama u braku, rađanje izvanbračne djece i život u izvanbračnoj zajednici.

Mladi sami trebaju osmisliti argumente u borbi za svoja seksualna prava

"Budući da su mediji mladima najčešći izvor informacija, snimljen je i spot pod nazivom 'Roditeljstvo nije igra' s temom prevencije maloljetničkih trudnoća koji će se emitirati na televiziji, a predavači na seminaru bit će međunarodni eksperti", rekla je Cesar naglašavajući važnost osmišljavanja argumenata kojima će se moći odgovoriti različitim skupinama koje se protive slobodnom izboru mladih i nastoje ograničiti njihova seksualna i reproduktivna prava.

U Hrvatskoj još nema seksualne edukacije u školama, nema savjetovališta i klinika u kojima bi mladima bila lako dostupna kontracepcija, tijekom ukupnog školovanja u svim predmetima imaju tek 42 sata posvećena seksualnom i reproduktivnom zdravlju, a učenici tehničkih škola niti toliko jer uopće nemaju biologiju kao predmet u srednjoj školi.

Zbog toga su državnom tajniku Anti Zvonimiru Golemu uručene 4000 razglednica s potpisima mladih sa zahtjevima za osnivanje savjetovališta o seksualnom zdravlju. Odgovor je, kao što to često biva, sadržavao podršku i obećanje kako će još prije ljeta formirati radnu skupinu za ostvarenje njihovih traženja.

I.M.L.
Foto: Ilustracija, Bruno Konjevic / Cropix

Pročitajte više