Mnogi Hrvati danas ne rade jer "slave" Tijelovo. No, znaju li uopće što je Tijelovo?

Video: Index

Što je to Tijelovo i zašto se obilježava baš na današnji četvrtak?

Postavili smo to pitanje prolaznicima u Zagrebu i otkrili da dobar dio njih - nema pojma. "Tad je Isus otišao gore?", "Ima nešto što je 40 ili 50 dana od toga...", neki su od (netočnih) odgovora koje smo čuli. Pogledajte što Hrvati kažu o Tijelovu.

@index.hr Što je Tijelovo? #indexhr #tijelovo #kviz #zagreb #foryou #foryoupage #fyp #viraltiktok ♬ original sound - Index.hr

A što je Tijelovo?

Katolička crkva na blagdan Tijelova slavi ustanovljenje Euharistije na Posljednjoj večeri na Veliki četvrtak. Tijelovo se obilježava na deveti četvrtak nakon Uskrsa. Blagdan se u nekim hrvatskim krajevima zove i Brašančevo i taj naziv potječe iz 18. stoljeća. Riječ Brašančevo dolazi od riječi brašno, od čega se pravi kruh, a kruh u pretvorbi u svetoj misi postaje Kristovim Tijelom.

Obilježavanje Tijelova počinje u 13. stoljeću, kada se, prema Katoličkoj crkvi, augustinskoj redovnici svetoj Julijani iz samostana kod Liegea u Belgiji u jednom viđenju punoga mjeseca na mjesecu pokazala mrlja. Puni je mjesec redovnica protumačila kao Crkvu, a mrlju kao svetkovinu koja Crkvi nedostaje, kojom bi se častio Presveti oltarski sakramenat.

Na zamolbu svete Julijane mjesni biskup Robert de Thorote u svojoj biskupiji uveo je blagdan Presvetoga Tijela i Krvi Kristove - sv. Euharistije. Sveta Julijana i njezini suvremenici širili su slavljenje toga blagdana u cijeloj Crkvi.

Drugi događaj koji je snažno utjecao na čašćenje Tijela i Krvi Kristove povezan je uz, kako tvrdi Crkva, euharistijsko "čudo" koje se zbilo 1263. godine u mjestu Bolseni u Italiji. Tada je jedan svećenik slaveći svetu misu posumnjao u pretvorbu kruha i vina u Isusovo Tijelo i Krv. Kad je lomio posvećenu hostiju, zapazio je, tvrdi Crkva, kako iz nje kaplje krv koja se slijevala po oltaru.

Nakon ta dva događaja papa Urban IV. 8. rujna 1264. objavio je bulu kojom ustanovljuje blagdan Tijelova (Euharistije), želeći tu svetkovinu proširiti na cijelu Crkvu, no u tome ga je spriječila brza smrt. Tek u 14. stoljeću papa Ivan XXII. proširio je blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

Svetkovina Tijelova povezana je i s procesijama. Prva Tijelovska procesija održana je u Kölnu sedamdesetih godina 13. stoljeća, a taj se običaj u 14. stoljeću proširio po mnogim katoličkim zemljama. U procesiji svećenik u monstranci (pokaznici) nosi posvećenu hostiju, dok puk pjeva, moli i nosi cvijeće.

Pročitajte više