Moćne zadnje riječi Boba Marleyja sinu dok je umirao od raka u 37. godini

Foto: Getty Images

BOB MARLEY imao je samo 36 godina kad je izgubio tragičnu bitku protiv rijetkog oblika raka kože, koji je svijetu oduzeo jednog od pionira reggaea.

Gotovo 40 godina nakon smrti Marley još uvijek utječe na pjevače i bendove diljem svijeta. Jedni od najvećih umjetnika svih vremena, Marley i njegov bend The Wailers izbili su na scenu 1963. godine i gotovo odmah postali zvijezde u svojoj domovini Jamajci.

Tijekom sljedećeg desetljeća izdali su 11 studijskih albuma, a kad se Marley 1971. preselio s Jamajke u London, postali su i velike međunarodne zvijezde. Marley se u međuvremenu vratio u domovinu, a kad su mu 1976. godine atentatori pokušali oduzeti život, trajno se preselio u London.

No već sljedeće godine legendarnog pjevača zadesila je tragedija kad mu je dijagnosticiran akralni lentiginousni melanom, vrlo rijedak oblik raka kože. Tijekom nogometne utakmice Marley je shvatio da nešto nije u redu nakon što je pretrpio ozljedu stopala koja se počela pogoršavati, prenosi msn.com.

Marleyju je uskoro dijagnosticiran melanom na nožnom prstu, a doktori su mu odmah savjetovali da ga amputira. Međutim, predani rastafarijanac, čija vjera smatra da je grijeh ukloniti bilo koji dio tijela odnosno hrama, to je odbio.

Do 1980. godine bolest se proširila po njegovom tijelu i više se ništa nije moglo učiniti. Odlučan da fanovima pruži još jednu turneju po kojoj će ga pamtiti, Marley se otisnuo na nju. No prije koncerta u New Yorku srušio se dok je trčao u Central Parku.

Nakon koncerta u Pittsburghu u rujnu 1980. donio je odluku da otkaže ostatak turneje i isproba alternativnu metodu liječenja raka temeljenu na prehrambenim ograničenjima u jednoj njemačkoj klinici.

Sljedećih osam mjeseci borio se s rakom, no kad je shvatio da mu se stanje ne poboljšava, odlučio se vratiti na Jamajku. To je bilo putovanje koje nikad nije završio s obzirom na to da su mu tijekom leta iz Europe bile ugrožene vitalne funkcije i zrakoplov je sletio u Miami.

Hitno je prevezen u bolnicu, gdje je izgubio životnu bitku 11. svibnja 1981. uz sina Ziggyja pokraj sebe. Marley, za kojeg se vjeruje da je imao 11 djece, imao je posljednju poruku za svog sina, koji je također glazbenik.

"Novac ne može kupiti život", navodno su posljednje riječi koje je uputio sinu.

Potom je njegovo tijelo prebačeno na Jamajku, gdje je pokopan uz državne počasti 21. svibnja 1981. Tadašnji jamajčanski premijer Edward Seaga dirljivim se riječima oprostio od legende. "Takav čovjek ne može se izbrisati iz sjećanja", rekao je, između ostalog. "On je dio kolektivne svijesti ove nacije."

Pročitajte više