Modrići, pivo, izbornici... Ovo su statističke zanimljivosti oko Europskog prvenstva

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ovog lipnja i srpnja svi putovi vode u Njemačku - domaćina 17. Europskog prvenstva u nogometu. Nakon što je prošlo prvenstvo Starog Kontinenta održano u pandemijskim uvjetima, ovo će, nema sumnje, privući mnogo ljubitelja nogometa.

Zemlju domaćina stanovnici Hrvatske rado posjećuju, a to potvrđuje i podatak da je u 2023. u organizaciji hrvatskih putničkih agencija na višednevnim privatnim putovanjima u Njemačkoj bilo 16.290 domaćih turista, objavio je Državni zavod za statistiku. 

Mnogi koji se zapute u Njemačku zasigurno će tamo degustirati neka od njihovih poznatih piva, a to piće konzumirat će uz utakmice hrvatske reprezentacije i oni koji ih budu gledali kod kuće, pa spomenimo da je Hrvatska u 2023. iz Njemačke uvezla čak 14.3 milijuna litara piva.

Iako će biti zanimljivo pratiti i prvu utakmicu na otvaranju Eura, sigurni smo da svi obožavatelji hrvatskog nogometa s nestrpljenjem očekuju utakmicu s našim prvim protivnikom Španjolskom. Brojčano su Španjolci itekako nadmoćni, kad se uzme u obzir da prema Eurostatovim podacima za 2023. Španjolska ima 48.1 milijun stanovnika, no hrvatski se navijači nadaju da će lopta ipak više puta završiti u španjolskom golu.

S Gvardiolom samo 28 ljudi u Hrvatskoj dijeli prezime

Idući protivnik hrvatske reprezentacije bit će Albanija. Hoće li se tada grickati nokti ili grickalice, nismo sigurni, no u kafićima i domovima širom Hrvatske zasigurno ih neće nedostajati jer je Hrvatska, prema podacima DZS-a, 2023. uvezla 5612.8 tona kikirikija, 8215.8 tona suncokretovih sjemenki i 900 tona prženih badema i pistacija. Spomenimo i da je prema popisu stanovništva 2021. u Hrvatskoj bilo 13.817 Albanaca.

Poredak u skupini i prolazak u iduću fazu natjecanja vrlo će vjerojatno odlučiti utakmica protiv Italije. Po hrvatskim trgovima možda će se tada čuti i poneko zazivanje "vittoria!" ili traženje "calcio de rigore" jer je prema popisu 2021. u Hrvatskoj bilo 12.890 stanovnika kojima je materinski jezik talijanski.

Mi ipak želimo da lopta bude dalje od hrvatskog gola, a naša pobjeda može se proslaviti jednim bogatim tanjurom paste, koju Hrvati itekako vole, što potvrđuje podatak da smo 2022. pojeli prosječno 6.5 kg tjestenine po članu kućanstva.

Poznato je i da u Hrvatskoj živi 3.9 milijuna nogometnih izbornika, ali DZS donosi zanimljivu statistiku s brojem osoba koje prema popisu iz 2021. dijele prezime s našim reprezentativcima. Tako u Hrvatskoj ima 1336 Perišića, 2555 Petkovića, 1236 Kramarića, 9649 Kovačića, 1681 Modrić, 1003 Majera, 28 Gvardiola, 742 Šutala, 250 Erlića, 758 Stanišića i 68 Livakovića. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.