Moglo bi vas iznenaditi tko je ove godine napravio jaslice za jednu crkvu u Italiji

Ilustracija: EPA

NAPULJ je u svijetu najpoznatiji po svojim pizzama i po jaslicama, no tko bi rekao da će se ta dva tradicionalna obilježja juga Italije spojiti, i to u gradskoj crkvi svete Klare.

Od ponedjeljka su obje napuljske tradicije kreativno iskombinirane u gradskoj crkvi svetoj Klari, u kojoj su talijanski pizzaioli napravili božićne jaslice od tijesta.

Neuobičajen i ukusan prizor raduje i ljubitelje pizze i vjernike. Istodobno se obilježava treća godišnjica otkako je 2017. napuljska pizza uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske kulturne baštine.

"Pizzaiuoli", kako u Napulju nazivaju majstore ovog tradicionalnog kulinarskog umijeća, već se odavno smatraju pravim umjetnicima, a sada im se pružila prilika da svoju kreativnost pokažu i u izradi jaslica za crkvu. Istini za volju kritičari već kažu da su ispale poput pretrpane kućice za lutke, a ne kao skromna štalica.

Ovakav način postavljanja jaslica tipičan je za taj lučki grad na jugu Italije s dugom tradicijom radionica za izradu minijaturnih figurica koje se prodaju u njegovu povijesnom središtu.

Središte izrade jaslica u Italiji je napuljska ulica Spaccanapoli. Po tamošnjem običaju majstori jaslicama ponekad dodaju jedan ili dva lika koji povijesno nisu sudionici božićnog prizora, poput političara i glumaca. Danas među figuricama možete pronaći i minijaturne replike Donalda Trumpa, Kim Jong-una ili Lady Gage.

Stanovnici Napulja jaslice postavljaju već 8. prosinca, no figuru Isusa dodaju tek na Božić. 

Do 16. stoljeća jaslice su se postavljale samo u samostanima, a nakon toga i u kućama napuljskih plemićkih obitelji. 

U napuljskome Povijesnom muzeju nalaze se jaslice "Cuciniello" sa 160 figura ljudi, 80 figura životinja i 450 ostalih minijaturnih predmeta.

Pročitajte više