Moglo bi vas iznenaditi tko je postigao najgori hrvatski eurovizijski rezultat ikad

Foto: Profimedia

ZLOBNICI bi rekli da se ne zna je li gore kad hrvatskog predstavnika na Eurosongu bira HRT ili gledatelji HRT-a. Posljednjih dvadeset godina Hrvatska je pokušala gotovo sve varijante, od toga da HRT bira izvođače i pjesmu do toga da hrvatskog predstavnika izabere struka i gledatelji, ali eurovizijskog uspjeha nije bilo.

Hrvatska na Eurosongu nema gotovo nikakvog uspjeha još od kraja devedesetih. Doris Dragović je s pjesmom Marija Magdalena završila na četvrtom mjestu, a s novim tisućljećem hrvatski su predstavnici bili gotovo neprimjetni kada je riječ o rezultatima.

Najgori rezultat Hrvatska postigla 2018.

Zbog loših rezultata Hrvatske na Eurosongu nije bilo 2014. i 2015. godine, a onda je 2016. godine HRT odlučio da će na Eurosong ići Nina Kraljić. Nina se provukla u finale te na kraju završila na 23. mjestu. Na Eurosong je ponovno pokušala otići 2021. godine i nije joj uspjelo. Javno je rekla da su ona i HRT zauvijek završili.

Jacques Houdek je 2017. godine u finale ušao s osmog mjesta u polufinalu, a završio je kao 13. Nakon Houdeka, 2018. je HRT odlučio da na Eurosong ide Franka Batelić. Uslijedio je najgori hrvatski rezultat ikad. Franka je u Lisabonu ostvarila katastrofalan rezultat i za finale nije imala nikakve šanse. 

Službeni rezultati Eurosonga kažu da je Franka u polufinalu bila 17. od 19 izvođača te da su iza nje bile samo Makedonija i Island. Iako Franka nije bila prva koja nije izborila finale (otkako se održavaju dvije polufinalne večeri), ostali su postizali bolje rezultate. Dado Topić je u polufinalu bio 16., Feminnem je bio 13., Daria Kinzer je bila 15., Nina Badrić 12., a Klapa s mora 13.

Pročitajte više