Moglo bi vas iznenaditi u kojem hrvatskom gradu ima najviše razvoda

Foto: Instagram

BROJ sklopljenih brakova u Hrvatskoj i dalje pada na godišnjoj bazi, nešto brže od broja razvoda. U 2018. godini sklopljen je 19.921 brak, a obavljeno je 6125 razvoda, što je njihov najmanji broj od 2015. godine.

Rezultati su to istraživanja prirodnog kretanja stanovništva Hrvatske koje je Državni zavod za statistiku objavilo za razdoblje od 2014. do 2018. godine.

Broj sklopljenih brakova naglo je narastao 2016. godine (20.467), ali je u prošloj godini opet pao ispod 20 tisuća. Razvoda je, gledano u spomenutom razdoblju, najviše bilo 2016., nešto više od sedam tisuća.

Rijetke su općine u Hrvatskoj u kojima 2018. godine nije zabilježen nijedan razvod. Zmijavci, Vođinci, Negoslavci, Novi Golubec, Cista Provo i druga manja mjesta tako se mogu pohvaliti mirnom godinom po bračnim pitanjima, dok Dalmatinci općenito vode kad su u pitanju razvodi.

Najviše ih je, naime, bilo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, čak 587 u 2018. godini. Od toga, 318 ih je palo u Splitu, a po 17 parova razvelo se u Trogiru i Omišu. Drugi su Slavonci, odnosno Osječko-baranjska županija u kojoj se prošle godine razvelo 487 parova.

Iako je životno partnerstvo zakonski priznata obiteljska zajednica dviju osoba istog spola, ono se ne nalazi u ovom istraživanju. Državni zavod za statistiku u metodološkim objašnjenjima podsjeća kako je sklopljeni brak "zakonom uređena životna zajednica žene i muškarca" pa se ovi rezultati petogodišnjeg istraživanja odnose isključivo na heteroseksualne parove.

Pročitajte više