Moj izbor deset najboljih pop-rock albuma bivše Jugoslavije

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

PROŠLO je već trideset godina od raspada socijalističke Jugoslavije, a i dan-danas i starije generacije i neki novi klinci rado poslušaju prilično bogatu ostavštinu jugoslavenske pop i rock glazbe. Slušam ih i ja, ne više onako aktivno kao nekoć i, poput većine slušatelja, to činim čisto iz glazbenih razloga. 

Priznajem da je ovaj popis najboljih albuma prilično osoban, ali ako ga usporedite sa sličnim listama (kakvih imate po internetu), vidjet ćete da i nema puno razlika. Jer svi ovi navedeni albumi zaslužuju da uđu u konkurenciju za izbor najboljih svih vremena. Naravno da prihvaćam i drugačije poglede i mišljenja, ovo svakako nije popis bez zamjerki. Pošteno je priznati da je nemoguće napraviti Top 10 u bilo čemu a da se nekome ne učini nepravda.  

10. Bijelo Dugme - Doživjeti stotu

Novi val je 1980. godine zapljusnuo cijelu Jugoslaviju, pa tako i Dugmiće. Nema više "pastirskog rocka" (toga su se odrekli na prethodnom izvrsnom albumu Bitanga i princeza), a nema više ni dugačkih i simfoničnih balada, kao ni dugih kosa i brada. Sad je tu jedan uigrani bend, modernog zvuka. Album stvarno nema nijednu slabu točku, a ovu stvar mnogi (ne samo ja) smatraju njihovom najjačom laganicom. 

9. Leb i Sol - Ručni rad

Svirački najjači band Jugoslavije u svom vrhunskom etno-jazz-fusion izdanju - dovoljno za ulazak među 10 najboljih albuma. Sva četvorica članova, osim virtuoznosti (kao u pjesmi Rebus), pokazuju i odličan dar za skladanje. Ne ustručavaju se napraviti i nešto poput ove prekrasne pjesme - iznimno melodične, kojoj nije potrebno naglašavanje sviračkih sposobnosti.

8. Buldožer - Pljuni istini u oči

Bio sam premali da bih se sjećao kakve su bile reakcije na prvi album Buldožera. Ali je i gotovo pet desetljeća kasnije jasno da su se oni pojavili na Yu-rock sceni kao neki izvanzemaljci, sa stilom i glazbom kakva se dotad nije čula na ovim prostorima. Istina, oni su priznali utjecaj Franka Zappe, ali nipošto nisu bili kopija svog slavnog uzora. Slovenski Zappa zvao se Boris Bele, a sve na ovom albumu, počevši od jedinstvene omotnice (u formi nekog jeftinog magazina), bilo je originalno i neponovljivo. A ova otkačena pjesma zapravo je odličan blues, dečki su uvijek pazili na kvalitetu. 

7. EKV - S’ vetrom uz lice

S trećim studijskim albumom EKV je konačno uspio doći do šire publike. Iako će kritičari ovom albumu zamjeriti da zvukom previše podsjećaju na Simple Minds, činjenica je da je jedan u osnovi alternativan bend, koji je prethodno objavio dva iznimna, ali nezapažena albuma, sada uspio ostati i vjeran svojim mračnim temama i postati popularan. A rješavanje te križaljke u kojoj imamo i kvalitetu i slušljivost definitivno je oznaka velikog benda. 

6. Idoli - Odbrana i poslednji dani

Idoli otkrivaju Joy Division i prave osebujni album, s primjetnim utjecajem religijske mistike (posebno u pjesmi Rusija). Kritičari ovaj uradak obično stavljaju na sam vrh popisa najboljih (a meni ipak smeta malo slabija druga strana albuma). Album gađa ravno u glavu već od ove početne pjesme.

5. Josipa Lisac - Dnevnik jedne ljubavi

Karlo Metikoš okuplja ekipu vrhunskih glazbenika i za svoju najveću životnu ljubav stvara nenadmašni album, zamišljen u formi (što i naslov veli) priče o jednoj ljubavi. Josipa daje sve od svojih vrhunskih glasovnih sposobnosti tako da promašaja naprosto ne može biti. U ovoj najrockerskijoj pjesmi albuma na Hammond orguljama razvaljuje Tihomir Pop Asanović.

4. Šarlo Akrobata - Bistriji ili tuplji čovek biva kad…

Dobro se sjećam s koliko je oštre kritike, pa i omalovažavanja, dočekan ovaj prvi i nažalost posljednji album Šarla Akrobate. A radi se o ploči koja i dan-danas zvuči jako alternativno i napredno, kakve se dotad nisu pravile ne samo u Jugoslaviji nego uopće po svijetu. Album definitivno nije za svačije uši, nema tu hitova, a danas je i više nego jasno da je jedan od najboljih u povijesti Yu-rocka. I vrhunski odsviran, Koja i VD definitivno su bili jedna od najboljih ritam sekcija ovih prostora (čemu je svoj obol davao i Milan Mladenović). Ova depresivno vesela pjesma kaže uistinu sve o tom jedinstvenom bendu i albumu.

3. Azra - Filigranski pločnici

Koliko je Johnny Štulić bio plodan autor, izvrsno dokazuje i ovaj dvostruki album Azre, bez ijedne prosječne ili slabe pjesme. Nije tu bilo izrazitih hitova, ali pravi ljubitelji benda svakako cijeli niz pjesama stavljaju na popis njihovih najboljih (moj osobni favorit je Pavel, prekrasna politička balada). Na sreću našeg puka diljem bivše države, Johnny je nedavno na svom YouTube kanalu okačio cijeli album - i njega treba prije svega i slušati kao album.

2. Beogradski paket aranžman

Jedinstven album tri tada još neafirmirana beogradska novovalna benda - a objavljen u Zagrebu - vjerojatno je najutjecajnije djelo jugoslavenskog rocka. Jer s njime definitivno započinje nova era, otvaraju se vrata još mnogim talentiranim autorima i jugoslavenski rock konačno dostiže svjetske standarde. Osim Šarla Akrobate i Idola (koje već imamo na ovom popisu albuma) tu je i Električni Orgazam, a ova njihova stvar odlično dočarava cijeli album.

1. Haustor - Bolero

Priznajem da su me na revalorizaciju Haustora nagnali neki pametni beogradski klinci koji su me uvjeravali da su oni najbolji rock bend bivše Jugoslavije. I prije su kod mene kotirali visoko, Rundek je za mene bio hrvatski Bowie. Nakon odlična prva dva albuma Haustor obogaćuje svoj zvuk i glazbeni izraz, u kojemu dominiraju pjesme načinjene u stilu slagalice od minimalistički osmišljenih dijelova. Rundek i ekipa stvaraju album s kojega 3-4 pjesme ravnopravno konkuriraju za najbolje u jugoslavenskom rocku: Ena, Šejn, Šal od svile i mračna, ali borbena Sejmeni. 

Pročitajte više