"Moje tijelo me uzbuđuje više nego tuđe, i kad sam s nekim fantaziram o sebi"

Ilustracija: Instagram

LJUDSKA seksualnost je jako slojevita i postoji mnoštvo različitih stvari koje privlače različite ljude. Ako vam se čini da sami sebe privlačite više nego što vas privlače drugi ljudi, ne brinite, niste jedini u tome, a za to postoji i službeni naziv: autoseksualnost. 

Djevojka koja je već u ranoj mladosti otkrila da je uzbuđuje pogled na vlastito tijelo, za BBC je opisala kako to izgleda. 

"Možda zvuči čudno, ali uvijek sam bila privlačna samoj sebi. Kao i mnogi drugi ljudi imala sam razne nesigurnosti u vezi svog izgleda i osobnosti, ali često bih se znala pogledati u ogledalo i pri tome osjetiti seksualnu privlačnost. Nisam ono što biste nazvali tradicionalno privlačnom curom, ali pogled na moje golo tijelo me napaljuje. Dodirivanje svojih oblina, bradavica i meke kože uzbuđuje me kako me ništa drugo ne može uzbuditi", piše ona. 

Dodala je da je dugo mislila da se svi tako osjećaju. 

"Ništa tu nisam smatrala neobičnim dok sam 17 godina nisam to slučajno spomenula pred prijateljima. Mislila sam da i oni to doživljavaju i da će razumjeti, ali umjesto toga su mi se smijali i govorili mi da sam opsjednuta samom sobom. Smijala sam se s njima, ali u sebi sam se pitala što nije u redu sa mnom. To je bilo prvi put da sam shvatila da se po tome razlikujem od drugih ljudi", otkrila je. 

Pojam autoseksualnosti prvi je spomenuo seksualni terapeut Bernard Apfelbaum 1989. Opisao ga je referirajući se na ljude koje "seksualno ne uzbuđuju drugi ljudi", dok se danas definira puno slobodnije. 

"To je vrsta seksualne orijentacije u kojoj ljude više uzbuđuje njihovo vlastito tijelo nego tijela drugih ljudi", objasnio je Michael Aaron, autor knjige Modern Sexuality: The Truth About Sex And Relationships. 

Autorica teksta objašnjava da su je često zbog toga smatrali narcisoidnom, no navodi da to nije slučaj pozivajući se na doktoricu Jennifer McGowan s londonskog sveučilišta. 

"Autoseksualci osjećaju seksualnu privlačnost u vlastitom društvu više nego u društvu drugih ljudi, dok narcisi žele pozornost. Autoseksualnost se, osim toga, ne povezuje s nedostatkom empatije ili želje da zadovoljimo druge, već sa željom za privatnim i osobnim seksualnim iskustvom", navodi doktorica McGowan. 

Autorica priznaje da je godinama masturbirala fantazirajući o sebi. 

"Uglavnom masturbiram zamišljajući kako gola ležim na plaži ili kako se dodirujem u kadi. Nečiji tuđi dodir me ne uzbuđuje na isti način. Iako uživam u spolnim odnosima s drugim ljudima, da bih doživjela orgazam moram razmišljati o sebi i dodirivati se", tvrdi ona. 

Pročitajte više