Morgan Freeman proslavio se tek u kasnijoj dobi s ovim filmom iz 1987.

Screenshot: YouTube

PUT do slave za neke je holivudske glumce bio strelovit, a mnoge zvijezde svoju su popularnost stekle u mladosti. No, to nije slučaj s holivudskom legendom Morganom Freemanom koji je postao slavan tek kad je navršio 50 godina. 

Slavni oskarovac 1. lipnja proslavio je svoj 86. rođendan, a upisao je povijest kao glumac koji je čak pet puta nominiran za Oscara te je proglašen jednim od najboljih glumaca svoje generacije.  

Uloga kojom je oduševio kritiku 

Zvijezda kultnog filma Iskupljenje u Shawshanku proslavio se brojnim blockbusterima, poput Sedam, Imaš petlju? i Svemogući Bruce, no slavu je stekao tek u 50. godini svojom prvom velikom filmskom ulogom. 

Freeman je svoju priliku dočekao glumeći u  kriminalističkom trileru Street Smart iz 1987. Film prati novinara Jonathana Fishera (Christopher Reeve), koji se bori da zadrži posao u časopisu i izmišlja priču o svodniku koji neobično nalikuje stvaranom svodniku Fast Blacku (Freeman) koji od Jonathana traži da otkrije svoje izvore. 

 

Iako je film doživio neuspjeh na kino-blagajnama, osigurao je Freemanu prvu nominaciju za Oscara, i to onu za najbolju sporednu ulogu. 

Osigurao kultni status 

Freeman je svojom izvedbom oduševio kritiku, a svoj je kultni status potvrdio ulogama poput narednika Johna Rawlinsa u filmu Rat za slavu (1989.) i Hokea Colburna u filmu Vozeći gospođicu Daisy (1989.). 

Međutim, prije te sudbonosne uloge, Freeman je glumio u dječjoj TV seriji The Electric Company koja je osvojila Emmy, a koja se emitirala između 1971. i 1977. godine. 

Pročitajte više