Muči vas začepljenost? Ovo će vam voće pomoći bolje od bilo kojeg laksativa

Screenshot: Youtube/Instagram

SVATKO tko je bar jednom u životu imao problema s konstipacijom zna kako je to mučno. Najbolji način da si pomognete s tim problemom je konzumacija hrane bogate vlaknima koja potiče probavu, a znanstvenici tvrde da jedno voće prednjači kad je riječ o rješavanju zatvora. 

Radi se o mangu koji sadrži mnogo vlakana i nutrijenata poznatih kao polifenoli koji na zatvor i upalu crijeva utječu puno bolje nego ista količina vlaknastog praha. 

Statistike kažu da jedna od pet odraslih osoba pati od dugotrajnih probavnih problema. Istraživanje u trajanju od četiri tjedna provedeno na Sveučilištu Texas A&M pokazalo je da ovo voće itekako ima pozitivan učinak na probavu. 

Grupu od ukupno 36 muškaraca i žena podijelili su na dvije skupine. Prva je dnevno jela 300 grama manga (otprilike jednu voćku) dok je druga dobila istu količinu suplementa s vlaknima. Osim toga, imali su isti jelovnik, piše Daily Mail. 

Ako patite od zatvora, klonite se ovih namirnica

Na kraju mjeseca obje su grupe pokazale napredak u borbi sa začepljenošću, ali oni koji su jeli mango imali su mnogo bolje rezultate od onih koji su konzumirali vlakna. 

Mango im je također pomogao u uklanjanju upalnih procesa u crijevima. 

"Suplementi s vlaknima i laksativi mogu efektivno riješiti probleme s konstipacijom, ali ne pomažu upalama. Naše istraživanje pokazuje da je mango tu puno uspješniji", rekla je Susanne Mertens-Talcott, jedna od autorica studije. 

Da je bar to netko rekao jadniku koji se konstipacije pokušao riješiti gurajući patlidžan od 30 centimetara u anus, poštedio bi se mnogo bola i neugode. 

Pročitajte više