Muškarac pušten iz zatvora nakon 35 godina zahvaljujući epizodi MythBustersa

Screenshot: Youtube

NAKON 35 godina provedenih u zatvoru John Galvan pušten je na slobodu zahvaljujući epizodi MythBustersa.

Galvan je osuđen na doživotnu robiju zbog požara u stambenoj zgradi u Chicagu u rujnu 1986. godine. Guadalupe i Julio Martinez poginuli su u požaru, ali su njihova sestra Blanca i brat Jorge uspjeli pobjeći i rekli policiji da je jedna susjeda prijetila da će zapaliti zgradu u znak odmazde za bratovu smrt.

Također su rekli da su sigurni da je brata njihove susjede ubila lokalna ulična banda Latin Kings u kojoj je, pretpostavlja se, Jorge bio član. Kada je optuženu susjedu ispitala policija, ona je zanijekala bilo kakvu umiješanost i optužila Johna Galvana. 

Ona nije bila jedina koja je spomenula Galvanovo ime policiji jer su druga dva susjeda, Jose Ramirez i Rene Rodriguez, također tvrdili da je on bio umiješan zajedno sa svojim bratom. Unatoč činjenici da je Galvan spavao kod svoje bake u vrijeme zločina, uhićen je i ispitivan satima, što je dovelo do, kako je uvijek govorio, lažnog priznanja. 

Tvrdio je da je zapalio Molotovljev koktel cigaretom

Zbog toga je osuđen za ubojstvo prvog stupnja i teško podmetanje požara na doživotnu zatvorsku kaznu. Galvan je 2007. slučajno pogledao epizodu MythBustersa pod nazivom Hollywood na suđenju, u kojoj je znanstvena valjanost poznatih filmskih scena stavljena na test. U svome priznanju Galvan je tvrdio da je zapalio Molotovljev koktel cigaretom, ali epizoda MythBustersa pokazala je da je takav potez gotovo nemoguć. 

Galvan je kontaktirao svog odvjetnika, koji je igrom slučaja također vidio tu epizodu, i uz pomoć stručnjaka za požare koji su potvrdili da je gotovo nemoguće zapaliti benzin cigaretama Galvan je oslobođen optužbi. Nakon ukupno 35 godina provedenih iza rešetaka, Galvan je pušten ranije ove godine i od tada se prilagođava na život kao slobodan čovjek, iako to nije prošlo bez izazova.

"Bilo je teško, osjećam se izvan sebe, imam puno toga za naučiti i ne znam gdje bih trebao biti... ne znam što da radim", rekao je za Innocence Project.

Pročitajte više