Muzej Guggenheim: Nepoznata slika izložena u Bilbau

DVIJE nepoznate osobe uspjele su u muzeju Guggenheim u Bilbau objesiti na zid nepoznatu sliku kako bi je svrstali u umjetničko djelo i osudili "bijednu vrijednost moderne umjetnosti", priopćili su u četvrtak dužnosnici muzeja.

´Radi se o manjoj slici obješenoj 21. siječnja´, rekao je glasnogovornik muzeja, dodavši da su ´sigurnosne kamere u muzeju zabilježile mladića i djevojku´.

Slika predstavlja spiralu oko crvenog srca i, kako izvješćuje dnevnik El Correo, nosi naslov ´Vrtlog ljubavi´. Slika je, kako stoji u potpisu ispod nje, iz 1978., njezin virtualni vlasnik je Solomon R. Guggenheim Museum iz New Yorka, a u Bilbao je stigla dobročinstvom mecene Annike Barbangos.

´Mladi uljezi´ se nisu, međutim, zadovoljili samo time da nasamare sigurnosne mjere muzeja i posjetitelje već su svoju anegdotu snimili na video kameru i potom cijelu stvar prikazali na lokalnoj televiziji. Na snimkama zamaskirana osoba, predstavljena kao ´antikrist umjetnosti´, tvrdi da ´bilo tko može biti veliki umjetnik´.

Muzej Guggenheim je o tom incidentu otvorio internu istragu.

Pročitajte više