Na 10. Exitu nastupe potvrdili Moby, Korn, Kraftwerk i Patty Smith

KAO ŠTO je DJ Marko Nastić u intervjuu za Index rekao "Exit je festival koji je nastao kao protest protiv surovog režima, protiv Miloševića i sveg onog što se u to vrijeme događalo u Srbiji", a ove godine Exit slavi već deseti rođendan. Od male skupine entuzijasta koja se tada pobunila glazbom, Exit nastavlja glazbom liječiti svijet. Ove godine održat će se od 9. do 12. srpnja na uobičajenom mjestu - Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

"Glazba kao sredstvo prepoznavanja različitog i spajanja sličnog, tisuće mladih ljudi spremnih kreirati i činiti svijet oko sebe boljim, neobičan i bajkovit ambijent srednjovjekovne tvrđave i više od 500 izvođača na 20 izvođačkih pozornica - čine Exit deset godina poslije", rekli su organizatori jednog od najboljih festivala na svijetu.

Moby na glavnoj pozornici 11. srpnja

Za sada su svoje nastupe na jubilarnom Exitu potvrdili Moby, Korn, Kraftwerk i Patty Smith. Vizualni esteta, pisac, producent i glazbenik u svakom pogledu, Moby će na glavnoj pozornici nastupiti 11. srpnja, a potvrđen je i After 2 program glavne pozornice čije su vodeće zvijezde Fabio i Andy C. Te iste večeri na istoj pozornici publiku namjerava razvaliti legendarna njemačka skupina Kraftwerk. Dječaci iz Düsseldorfa trenutačno se nalaze na južnoameričkoj turneji s grupom Radiohead.

Dan prije Mobyja i Kraftwerka na glavnoj pozornici svirat će kultni američki metal bend KoRn. Iza sebe imaju preko 30 milijuna prodanih albuma i dvije nagrade Grammy, a trenutačno se nalaze na svjetskoj turneji "Escape From The Studio". Ključni pokretači nu-metal scene trenutno rade na devetom studijskom albumu za koji njihov frontmen Jonathan Davis kaže: "Jednostavno KoRn – vokali, bas, gitare i bubnjevi. Vraćamo se u ’old school’ s novim albumom. S nama radi Ross Robinson koji je producirao naša prva dva albuma".

"Kraljica punka" preimenovana u "Kumu punka"

A svoj je nastup potvrdila i američka umjetnica Patty Smith koja će se 11. srpnja na glavnoj pozornici pridružiti Mobyju i Kraftwerku. Kultna njujorška pjesnikinja smatra se pionirom punka i jednom od najutjecajnijih žena u povijesti suvremene umjetnosti. "Tko ne bi htio da ga zovu 'Kumom punka'? Kada sam bila mlađa zvali su me Kraljica punka ali sam sada malo stara za to, pa me zovu kumom", našalila se Patty.

No, to naravno nisu sva imena koja će biti dio jubilarnog, desetog po redu Exita. Organizatori su za rođendan najavili "nešto posebno što će nadmašiti sve dosadašnje Exite". Stoga preostaje vidjeti to su sve pripremili, a kako do srpnja ima još vremena svoje obožavatelje tradicionalno drže u napetosti čije će se note oriti na pozornicama narednog festivala.

Lana Vukičević

Pročitajte više