Na Bačvicama se obilježilo 100 godina igranja picigina, otkrivena i spomen-ploča

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

POVODOM 100 godina igranja picigina na splitskim Bačvicama danas je otkrivena spomen-ploča posvećena toj izvornoj igri koja se igra u plitkom moru. Spomen-ploču su otkrili najmlađi članovi Ekološkog društva Picigin Bačvice.

"Odlučili smo da spomen-ploču otkriju najmlađi piciginaši jer je na njima budućnost te će i oni na buduće naraštaje prenositi tradiciju ove igre", rekao je Hini Branko Bosanac, organizator obilježavanja 100 godina igranja picigina na Bačvicama.

On naglašava kako su Bačvice kolijevka splitskog sporta jer je na tom kupalištu odigrana prva vaterpolska utakmica u Splitu, a na toj plaži se počeo igrati i mali nogomet u Splitu.

Proslava igranja picigina, po njegovim riječima, ujedno je poveznica i s drugim sportovima te je na svečanosti picigina odigrana revijalna vaterpolska utakmica te utakmica u malom nogometu između veterana Hajduka i ekipe splitskih olimpijaca.

Igra u kojoj nema pobjednika

Za veterane Hajduka igrali su Mladen Pralija, Zoran Vulić, Kažimir Biliškov, a za ekipu splitskih olimpijaca Petar Metličić, Drago Vuković, Denis Lušić i drugi. Bosanac ističe kako je redovni član ekološkog društva Picigin Bačvice i pjevač Goran Karan koji je sudjelovao i na današnjoj svečanosti.

"Za popularizaciju picigina posebice treba spomenuti i Đermana Sinanovića i Anatolija Kudrjavceva, dvojicu vrsnih pisaca i piciginaša", rekao je Bosanac.

U sklopu današnjih svečanosti na splitskim Bačvicama ronioci su čistili podmorje na toj kultnoj splitskoj plaži.

Rješenjem Ministarstva kulture 2013. godine picigin je proglašen "nematerijalnim kulturnim dobrom".

Picigin je igra u kojoj nema pobjednika i zbog toga se teško može govoriti o strogim pravilima. Osnovna pravila su vrlo jednostavna: pet igrača u moru dubokom deset do dvadeset centimetara raspoređenih u peterokut međusobno udaljenih šest-sedam metara dodaje se balunom (lopticom) udarajući ga dlanovima, nastojeći pri tom da ne padne u more.

Pročitajte više