Na današnji dan prije 48 godina ukazao se "Marsovac" kojeg je Zemlja obožavala

Screenshot: YouTube

BIO je to jedan od onih događaja kojima gotovo nitko nije prisustvovao, a mnogi bi voljeli da jesu: koncert u londonskom pabu Toby Jug 10. veljače 1972., kada je relativno nepoznati roker po imenu David Bowie postao izvanzemaljac predstavljajući svoj alter ego - Ziggyja Stardusta.

To je jedan od onih trenutaka u povijesti čiji će značaj postati jasan tek kasnije – poput slučajnog upoznavanja Johna Lennona i Paula McCartneyja na jednoj rođendanskoj zabavi. Te je noći barem jedan čovjek točno znao što će Ziggy donijeti svijetu - bio je to David Bowie osobno, piše History.

"Bit ću veliki." To je David Bowie rekao za glazbeni magazin manje od tri tjedna prije, a šest mjeseci prije izlaska albuma poznatog albuma The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars.

"I to je na neki način zastrašujuće jer znam da kada dostignem svoj vrhunac i kad bude došao trenutak da padnem, bit će bolno."

Bilo koji glazbenik može obući kostim, ali koliko njih je moglo tako vjerno, uvjerljivo i bez ikakvih napora prisvojiti identitet bipolarne rock zvijezde s Marsa koja je došla na Zemlju u vrijeme njenih posljednjih dana?

Bowie je označio dvojicu muškaraca kao inspiraciju za stvaranje Ziggyja Stardusta. Prvi je bio čovjek s kojim se sreo i razgovarao nakon prvog koncerta grupe Velvet Underground i koji je izgledao kao Lou Reed, ali je, zapravo, bio Reedova zamjena u ovom bendu.

"Sjedio je tamo i govorio je kao da je on Lou i kako je napisao pjesmu Waiting for the Man", prisjećao se Bowie godinu dana kasnije. "I tada sam shvatio da mi nije važno je li ovo bio pravi Reed ili lažnjak."

Druga inspiracija bio je Vince Taylor, nepoznat Amerikancima, ali poznat u Londonu krajem 60-tih kao pop zvijezda koja je doživjela živčani slom i koja je počela za sebe vjerovati da je prijelazno biće između izvanzemaljca i Boga.

"Raspustio je svoj bend i izišao je na pozornicu jedne noći sav u bijelom. Rekao je publici da se treba radovati, da je on Isus."

Inspiriran ovim ljudima, Bowie je stvorio svoj alter ego i revolucionarni konceptualni album s pričom o izvanzemaljcu koji dolazi na Zemlju, postaje megazvijezda i na kraju ga ubije obožavatelj.

Malo je sretnika koji se mogu pohvaliti da su prisustvovali ovom događaju, ali oni koji su bili tamo govore da ih je bio strah i trepnuti jer su se bojali da će nešto važno propustiti. Bowie je, kažu, te noći uveo kazalište i vizualnu izvedbu u običnu pub svirku.

Pročitajte više