Na dražbi u Ženevi prodaju se predmeti iz doma sina posljednjeg talijanskog kralja

Foto: Profimedia

Ovaj tjedan će na dražbi u Ženevi biti ponuđeno više od 200 predmeta koji su se dosad nalazili u nekadašnjem ženevskom domu Viktora Emanuela Savojskog, sina posljednjeg talijanskog kralja Umberta II., i njegove supruge Marine.

Zainteresirani će moći razgledati i na aukciji među ostalim kupiti porculanske figurice, bijeli kauč od umjetne kože ili stol za nogomet, predmete koji pružaju rijedak uvid u svakodnevni život talijanske kraljevske obitelji.

Obožavatelje kraljevske obitelji mogla bi posebno zainteresirati krhka šalica za čaj iz 18. stoljeća, modernistički pribor za šah i dva motocikla koji su danas u vlasništvu 51-godišnjeg sina prinčevskog para, Emanuela Filiberta od Savoje.

Dio predmeta bit će ponuđen na dražbi online do 18. rujna, a za ostale će se zainteresirani moći natjecati na dražbi koju će dva dana kasnije organizirati aukcijska kuća Geneve Encheres. Očekuje se da bi predmeti koje par prodaje mogli postići između 112.000 i 168.000 dolara.

Zbirku čine povijesne memorabilije i predmeti iz vile koju je obitelj iz Savojske dinastije izgradila sedamdesetih u mjestu Vesenazu na periferiji Ženeve. Viktoru Emanuelu danas je 86 godina. Njegova je obitelj bila primorana napustiti Italiju nakon ukidanja monarhije 1946. 

Ima puno predmeta koji pripadaju pop kulturi

Među predmetima koji će se ponuditi na dražbi je "servis za jelo iz 19. stoljeća korišten za vrijeme bala koji je organizirala kraljica Viktorija u londonskoj Gradskoj vijećnici", rekao je suvlasnik aukcijske kuće Cyril Duval.

Dodao je da ima i puno predmeta koji pripadaju pop kulturi. Među njima se ističu dva motocikla, Indian Sport Scout iz 1941. koji bi, prema procjeni, mogao biti prodan za 16.800 i 22.400 dolara, a pripadao je prijestolonasljedniku Emanuelu Filibertu (51). 

Unuk posljednjega talijanskog kralja oženjen je francuskom glumicom Clotilde Courau, a na motociklima je uživao u društvu Johnnyja Hallydaya, pokojnoga francuskog rock pjevača, kazao je Duval, pojasnivši da se obitelj odlučila na dražbu pošto su "princ i princeza ove godine prodali" svoju ženevsku vilu, odlučivši se nastaniti u svojoj rezidenciji u luksuznome švicarskom skijalištu Gstaadu.

Pročitajte više