Na Facebooku možete pretraživati slike žena, ali ne i muškaraca

Foto: Facebook

BELGIJSKI stručnjak za online sigurnost Inti De Ceukelaire otkrio je bizarnu pogrešku u Facebookovoj funkciji za pretraživanje. Naime, Facebook dopušta pretraživanje fotografija svih vaših prijateljica na toj društvenoj mreži, no ne i prijatelja.

Dakle, ako u traku za pretraživanje upišete "photos of my female friends", prikazat će vam fotografije svih žena koje imate među prijateljima, no ako upišete "photos of my male friends", izbacit će vam ili ništa ili random objave ljudi koje i nemate među prijateljima, a koje u opisu imaju riječi "male friends".

Ovo je mnoge podsjetilo na davnu preteču Facebooka, stranicu naslova Facemash koja je omogućavala studentima Harvarda da ocjenjuju svoje kolegice prema fizičkom izgledu. Facemash je daleko od Facebooka kakav danas poznajemo, no Facebook se dugo pokušavao ograditi od svog šovinističkog pretka, a upravo je zbog toga ovaj problem s pretraživanjem još neugodniji, piše The Next Web. Ovo uvelike podsjeća na Facemash 2.0.

Glavna je razlika, naravno, što je ovdje najvjerojatnije riječ o nenamjernoj pogrešci. Facebook se još nije oglasio o ovome pa nije poznato hoće li taj bug uskoro biti riješen.

 

Pročitajte više