Srpski redatelj snimio film o Vučićevom režimu i utjecaju realityja na društvo

Foto: Press

U NATJECATELJSKOM dijelu programa ovogodišnjeg Omladinskog Film Festivala Sarajevo bit će, između ostalog, prikazan film Pored tebe redatelja Stevana Filipovića, koji već privlači mnogo pažnje jer oslikava trenutnu borbu građana Srbije protiv režima i sve probleme i mane sustava.

Film se bavi napadima na novinare kroz podsjećanje na ubojstvo novinarke Dade Vujasinović 9. travnja ratne 1994., u jeku njenih priča o ratnim događanjima u BiH. Njeno ubojstvo nikad nije riješeno, a godinama su institucije tvrdile da se radi o samoubojstvu. U traileru filma prikazana je snimka iz jedne emisije u kojoj Vujasinović govori kako ju nije strah.

Film problematizira i utjecaj reality showova na društvo kroz promociju vulgarnosti i normalizacije nasilja. U ovom ostvarenju srpskog redatelja prikazana je i kontrola medija koju vrše Vučićevi kadrovi, ali i propusti institucija u jeku pandemije covida-19. 

Simbolično, glazbena podloga za film je srpska verzija pjesme Bella Ciao, koja je i himna aktualnih prosvjeda Srbija protiv nasilja.

Drugi film iz trilogije

Ovo je Filipovićev drugi film iz trilogije, nakon filma Pored mene, u kojem likovi iz gimnazijskog razreda, koji su proveli noć zaključani u školi u prethodnom filmu, pet godina kasnije postaju osumnjičeni u istrazi misteriozne smrti prijatelja iz škole. 

Glavna junakinja Ksenija (Mina Nikolić) je novinarka koja pokušava riješiti ovaj misterij iz svog stana, sputana izvanrednim stanjem i epidemijom. Film prati njenu transformaciju od tabloidne do ozbiljne istraživačke novinarke dok pokušava rasplesti mrežu estradnih, medijskih i političkih spinova.

Uz to, Ksenija doživljava i privatnu dramu u borbi protiv virusa, od kojeg se razbolijeva njena baka, Engleskinja koja je emigrirala u SFRJ krajem šezdesetih. Usred istrage Ksenija je gurnuta i u naizgled nemoguću borbu sa srpskim zdravstvenim sustavom. Ulogu Ksenijine bake tumači Miriam Margolyes, britansko-australska glumica. 

Pročitajte više