Na godišnjicu Ćirine smrti obišli smo njegov kvart: "Fali. Uvijek bi platio kavu..."

Ilustracija: Sanjin Strukic/Marko Lukunic/PIXSELL, Foto: Index

DANAS je godišnjica smrti Miroslava Ćire Blaževića. Tim povodom obišli smo neka mjesta u centru Zagreba gdje je preminuli nogometni stručnjak često znao zalaziti.

Njegov omiljeni kafić bio je Charlie u Gajevoj, u neposrednoj blizini Trga bana Josipa Jelačića. Bio je to Ćirin kvart. Charlie danas više ne radi te nismo vidjeli nikakvu posvetu Ćiri. No, u blizini smo sreli mnoge koji su bili dio Ćirine svakodnevice. 

"Bio je jako prizeman i normalan. Jednom sam ga sreo u gradu i bio je u društvu mojeg prijatelja kojeg sam išao pozdraviti. On se odmah ubacio u priču i malo smo pričali. Bio je jako simpatičan", rekao nam je jedan zaposlenik obližnje trgovine. 

Ćiro kao magnet za druge ljude

Drugi zaposlenik trgovine u Ćirinoj ulici nam je ispričao da je znao sjesti na kavu s Ćirom.

"Bio je osebujan lik. Oko njega su se uvijek skupljali ljudi. Privlačio ih je oko sebe. Znali smo ići na kave. Sjećam se da je znao reći: 'Kad sam tužan, sjetim se da imam novca.' Dolazio je i u trgovinu kupovati nakit s jednom političarkom", kazao nam je.

Neki su se prisjetili i koliko je velikodušan bio. "Došao je u trgovinu i obavljao nešto. Usput me pitao za koji klub navijam. Ja sam rekao Dinamo. On mi je par dana poslije toga donio šuškavac od Dinama", tvrdi treći trgovac s kojim smo razgovarali. 

Ćiro 2015. u svom omiljenom kafiću

Odmah nasuprot Charlieja, u kafiću do, sreli smo i Ćirinu suprugu Zdenku, koja nije bila raspoložena za izjave. Ali zato se raspričao konobar iz susjednog kafića koji tvrdi da je Ćiru često znao susretati. 

"Poslije njegove smrti ostalo je prazno dvorište. Ostavio je neizbrisiv trag. I kao ličnost i kao osoba. Bio je poznat po humoru. Pusto je sve bez njega. Fali mi. Uvijek bi svima platio kavu. Uvijek je govorio: 'Ćiro će da plati!' Na poslu, doma ili na cesti - uvijek je bio isti", rekao je. 

Dinamovci mu odali počast na Mirogoju

Bili smo i na Ćirinom grobu na Mirogoju. Na grobu još nema spomenika, stoji samo drveni križ. Na grobu su upaljeni lampioni, a neki su ostavili i cvjetni aranžman. 

Ondje smo sreli izaslanstvo GNK Dinama te Ćirinu obitelj. Sin pokojnog Miroslava Blaževića, Miroslav, vidno utučen, nije htio davati izjavu za medije. 

Zato nam je Dinamov kapetan Arijan Ademi ispričao koliko mu je Ćiro značio u životu. 

"Ćiro je najbolji trener u Hrvatskoj i vjerojatno će se složiti svi treneri. Puno je dao za hrvatski nogomet i puno je napravio. Bio je posebna osoba. Nisam se često susretao s njim, samo par puta. Znao je baciti kritiku, ali i pohvaliti. Bio je poseban. Bilo je kritika pa te pomazi po glavi", zaključio je. 

Podsjetimo, Miroslav Ćiro Blažević preminuo je lani nakon duge borbe s rakom. Otišao je samo dan prije svog 88. rođendana.

Pročitajte više