Na kutijama cigareta objavljivat će se fotografije bolesnih organa

KOLOR-fotografije žrtava raka pluća priključenih na aparate, krvnih ugrušaka, uništenih usta objavljivat će se na kutijama cigareta u Velikoj Britaniji.

Ovu šok taktiku britanskim duhanskim tvrtkama  nalaže novi europski zakon o prevenciji pušenja. Prošli mjesec u Britaniji je usvojen zakon kojim se zabranjuje reklamiranje cigareta. Zakon propisuje i zabranu duhanskim tvrtkama da plaćaju filmsko ili televizijsko promoviranje pušenja, tj. zabranje se plaćeno pojavljivanje pušača u filmskim scenama.

Britanci, koji godišnje na liječenje oboljelih od posljedica pušenja troše oko 1,7 milijardi dolara, za ovu radikalnu metodu odlučili su se jer se ona u svijetu pokazala učinkovitom. Istraživanja provedena u Kanadi i Brazilu pokazala su da šokantne slike pušačima ostaju u sijećanju i potiču ih na prestanak pušenja.

U Britaniji od posljedica pušenja godišnje umre 120.000 osoba, a u bolnicama ih se liječi oko 360.000.

Slične mjere možemo očekivati i kod nas budući da Hrvatska svoje zkone mora uskladiti s onima u Europskoj uniji. Ministarsvo zdravstva moglo bi uskoro predložiti da se šokantne slike, kakve su nam ostale u sjećanju iz televizijskih spotova, počnu pojavljivati i na kutijama cigareta.

Postojeći Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda propisuje da se na svakom duhanskom prizvodu mora nalaziti upozorenje o štetnosti pušenja. Tim zakonom je zabranjeno reklamiranje cigareta i pušenje u prostorima u kojima se radi, a kafići i restorani moraju imati jasno označena mjesta za pušače i nepušače. Osobama mlađim od 18 godina zabranjena je prodaja duhanskih proizvoda.

Za razliku od zapadnih zemalja u kojima se broj pušača smanjuje, u Hrvatskoj je taj broj u stalnom porastu. Pušenje je sve veći zdravstveni problem; sve je više oboljelih od raka pluća i kardiovaskularnih bolesti.

U akciji ˝Recite da nepušenju ˝ prestala je pušiti 83.01 osoba., no i dalje puši 1,4 milijuna Hrvata. Od posljedica pušenja godišnje ih umre oko 11.000.

EU zabranila reklamiranje cigareta u medijima

Europski ministri zdravstva suglasili su  se u Bruxellesu oko zabrane reklamiranja cigarata u pisanim medijima, na radiju i Internetu te zabrane proizvođačima duhana da sponzoriraju veće događaje.

Novi zakon, koji je predložila Europska komisija i koji je dopunjen u Europskom parlamentu dobio jekvalificiranu većinu na sjednici Ministara zdravstva Petnaestorice. To znači da je zakon usvojen, a stupa na snagu čim se objavi u službenom glasniku EU-a Official Journal.

Zakon zabranjuje duhanskim tvrtkama da sponozoriraju neke događaje i manifestacije, koje imaju ´prekogranični odjek´, poput utrka Formule 1.

EU je već ranije zabranila reklamiranje cigareta na televiziji.

Pročitajte više