Na mjestu WTC-a gradit će se najviša zgrada na svijetu

IZABRANA su dva dizajnerska projekta za gradnju na mjestu ruševina newyorškoga Svjetskog trgovačkog centra. Oba finalista nadvisuju 405 metara srušenih blizanaca, a viši su i od postojeće najviše gradevine svijeta, 455 metra visokih tornjeva Petronas u Kuala Lumpuru.

Pobjednik bi natječaja trebao biti poznat do kraja veljače. Dva projekta koja su ušla u samu završnicu izabrana su iz sužene konkurencije od sedam projekata nakon početnih 407 sudionika. Koji god od ta dva bude izabran, nova bi zgrada WTC-a trebala postati najviša na svijetu kao simbol američke živosti i prkosa terorizmu.

Autor jednog projekta je njemački arhitekt Daniel Libeskind koji je, uz ostalo, tvorac i Židovskoga muzeja u Berlinu. Njegova je zamisao u podzemnom dijelu sačuvati dio kratera koji se sada naziva ´Ground Zero´ te potporni zid koji ga izolira od korita rijeke Hudson. Na vrhu bi zgrade bio šiljak koji bi se protezao do 1776 stopa (541 m) visine kao podsjetnik na godinu kada su SAD postale neovisne.

Očuvanje jednog dijela kratera ostalog nakon rušenja tornjeva blizanaca posebice su pozdravile udruge obitelji žrtava newyorške tragedije čiji glas nipošto nije zanemariv i koje procjenjuju da bi to bilo pogodno mjesto za spomenik u sjećanje na 2800 žrtava rušenja WTC-a. Tome će biti posvećen poseban natječaj na proljeće.

Libeskindov projek predviđa i dva široka javna prostora postavljena tako da ih svakog 11. rujna ujutro sunce obasja bez ikakve sjene ´u znak trajnog odavanja poštovanja čovjekoljublju i hrabrosti´.

Drugi je projekt djelo više newyorških arhitektonskih tvrtki, zajednički nazvanih THINK, a u njemu sudjeluje i poznati urugvajski arhitekt Rafael Vinoly. On predlaže izgradnju dva čelična zdanja visoka 640 metara koja bi se nazvala ´World Cultural Center´ i sadržavala bi koncertne dvorane, kazališne dvorane i kina. Na vrhu bi se nalazila dva viseća velika pošumljena parka.


´Rekonstrukcija WTC-a predstavlja odgovornost ne samo za grad, već za čitav svijet´, izjavio je na konferenciji za novinare Vinoly.

Odluku o pobjedniku do kraja veljače donijet će povjerenstvo koje, uz ostale, čine guverner države New York George Pataki, gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg i lučke vlasti koje su vlasnik zemljišta.

Zanimljivo je da su prije njihova službenog odabira oba finalna projekta bila kritizirana zbog svojih divovskih proporcija. Mnogi, naime, tvrde da će biti teško naći toliki broj stanara za tako velike objekte nakon traumatičnih iskustava od 11. rujna 2001., a također i da bi oni mogli postati novom metom terorističkih napada.

Štoviše, neke ekonomske studije navode da New York već sada raspolaže s previše neiskorištenog poslovnog prostora te da ništa ne jamči da će tvrtke nove zgrade WTC-a prihvatiti kao mogući smještaj.

Pročitajte više