Na pacifičkom otoku postoji pleme koje njeguje kult princa Philipa

Screenshot: Youtube

NA OTOKU Tanna u državi Vanuatu živi pleme Yakel koje njeguje kult princa Philipa, a članovi plemena imaju njegove uokvirene fotografije, svoju djecu podučavaju o njemu i nazivaju ga mesijom.

Pola stoljeća je Pokret princa Philipa cvjetao u selima Yakel i Yaohnanen - na svom vrhuncu imao je nekoliko tisuća sljedbenika, iako se smatra da su se brojke smanjile na nekoliko stotina. Seljaci žive u Tanninim džunglama i nastavljaju prakticirati običaje svojih predaka. 

Nošenje tradicionalne nošnje i dalje je uobičajeno, a iako održavaju jake veze s društvom, novac i moderna tehnologija poput mobilnih telefona rijetko se koriste unutar njihove zajednice. Iako žive samo nekoliko kilometara od najbliže zračne luke, sami su odlučili odbaciti suvremeni svijet.

"To nije fizička udaljenost, to je metafizička udaljenost. Udaljeni su samo 3000 godina", kazao je za BBC Dan McGarry, novinar s Vanatua koji je često sretao seljane. 

Vjeruju da je princ Phillip mesija

Stoljetni "kastom" seljana, odnosno kultura i način života, vidi Tannu kao izvor svijeta i ima za cilj promicanje mira - a tu je princ Philip odigrao središnju ulogu. Prema njihovoj legendi, sin drevnog duha planine jednog dana se trebao utjeloviti u čovjeku bijele boje i potom otputovati preko pola oceana kako bi oženio vrlo moćnu ženu. Nakon nekog vremena se trebao vratiti na otok i donijeti blagostanje.

"Vladajući Ujedinjenim Kraljevstvom uz pomoć kraljice, pokušavao je donijeti mir i poštovanje tradicije u Englesku i druge dijelove svijeta. Ako je uspio, mogao bi se vratiti u Tannu - iako ga je jedna stvar sprječavala. Vidjeli su to kao glupost bijelih ljudi, ljubomoru, pohlepu i neprestane borbe", kaže McGarry. 

Sa svojom "misijom da doslovno posadi sjeme Tanna kastoma u srce Commonwealtha i carstva", vojvoda je stoga viđen kao živo utjelovljenje njihove kulture. Nitko nije siguran kako i zašto je pokret započeo, iako postoje različite teorije.

Stručnjaci su sigurni da je do 1970-ih već postojao Pokret princa Philipa

Jedna teorija jest da su seljaci možda vidjeli njegovu sliku zajedno s kraljičinom na zidovima britanskih kolonijalnih ispostava kada je Vanuatu još bio poznat kao Novi Hebridi, kolonija kojom su zajednički upravljale Britanija i Francuska.

Drugo tumačenje je da se pokret pojavio kao "reakcija na kolonijalnu prisutnost, način ponovnog prisvajanja i preuzimanja kolonijalne moći povezujući se s nekim tko sjedi s desne strane vladara Commonwealtha", kaže McGarry, ukazujući na ponekad nasilnu kolonijalnu povijest Vanuatua.

No stručnjaci su sigurni da je do 1970-ih već postojao Pokret princa Philipa, zacementiran posjetom kraljevskog para Novim Hebridima 1974., gdje je vojvoda navodno sudjelovao u ritualima ispijanja kave. Princ Philip je za života bio svjestan ove činjenice i poslao im je svoju fotografiju koju su oni uokvirili i čuvaju je kao najveću relikviju.

Pripadnici plemena Yakel vjeruju da je moć njihovog "božanstva" bila toliko velika da je omogućila Afroamerikancu da postane predsjednik SAD-a, ali i da je svojom čarolijom pomogao da se locira Osama bin Laden. Nakon smrti princa Philipa njihova vjera nije pokolebana te vjeruju da će se njegov duh vratiti na Tannu.

Pročitajte više