Na Silbi pronađena boca s misterioznom porukom iz 1922. godine

Foto: Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe

U CRKVI na Silbi pronađena je vremenska kapsula iz 1922. godine.

Prilikom konzervatorskih istraživanja u crkvi Gospe od Karmena na Silbi prije desetak dana pronađena je vremenska kapsula postavljena po obnovi crkve prije 97 godina, obznanilo je Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe na Facebooku.

Poruka pažljivo pohranjena u staklenoj bočici marke Diana začepljenoj plutom nalazila se u opekom zazidanoj niši prozorčića u sjevernoj stranici kapele sv. Antuna Padovanskog, a u njoj su se nalazile plavom tintom ispisana "Spomenica", jedna papirnata moneta Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca od 25 para (od 21. ožujka 1921. godine) te jedna zamotana cigareta (španjulet).

Istraživanje je proveo Eugen Motušić, arheolog, povjesničar umjetnosti i predsjednik "Društva", koji je nakon dokumentiranja pronalaska bočicu otvorio na licu mjesta. Evo što je pisalo na Spomenici. Više o istraživanju možete pročitati ovdje.

"Spomenica Ova crkva Gospe od Karmena, – nazvana Mostir, bila je prerađena (restaurirana) u mjesecu svibnju i lipnju 1922. godine. Troškove popravka i uresa platio je gosp. Zorzi (Juraj) Barbić rodom iz Silbe a nastanjen (izseljen) u gradu Baradero, republika Argentina (Amerika). Župnikovao je tada u Silbi Don Hinko Brnetić iz Silbe, građevni poduzetnik je bio Viktor Spinelli, rodom iz Italije, a nadgledao je radnju Špiro Lazarin iz Silbe. Radili su mjesni zidari Ante Gašparov i Marijan Vukasović. Naše se je mjesto u to doba još nalazilo pod talijanskom okupacijom a očekivala se je evakuacija i pripojenje kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca. Ovu spomen sastavljamo mi potpisani Špiro Lazarin, Zamarija Marinić i Frano Gaspić.

Silba dne 19 lipnja 1922. Špiro Lazarin Zamarija Marinić F. Gaspić

P.S. Molimo tko nadje ovo pismo, da nam radiotelegrafira ili areoplanom javi dan pronalaska: napisao pozdravlja F. Gaspić"

Pročitajte više