Na Svalbardu se prodaje posljednje privatno zemljište. Evo kako tamo izgleda život

Posljednji komad zemlje u privatnom vlasništvu na strateški važnom arktičkom arhipelagu Svalbardu je na prodaju, a iako će to zemljište sigurno privući Kinu, Norveška ga ne želi olako predati. Arhipelag je smješten na pola puta između norveške obale i Sjevernog pola, u arktičkom području koje je postalo geopolitičko i ekonomsko žarište zbog topljenja leda koje omogućava lakše kretanje njime. 

Zainteresirani kupci za 300 milijuna eura mogu dobiti izolirano zemljište Sore Fagerfjord na sjeverozapadu Svalbarda. Veliko je oko 60 kvadratnih kilometara, što je otprilike veličina Manhattana, a na njemu se nalaze planine, nizine, ledenjak i oko pet kilometara obale, bez infrastrukture. 

"To je posljednje privatno zemljište na Svalbardu te, koliko znamo, posljednje privatno zemljište Visokog Arktika”, rekao je odvjetnik Per Kyllingstad, zastupnik prodavatelja. 

Kako izgleda život na otoku?

Šveđanka Cecilia Blomdahl živi u najsjevernijem gradu svijeta, Longyearbyenu na Svalbardu. Na TikToku sa svojih 2.3 milijuna pratitelja često dijeli snimke svoje svakodnevice i objašnjava im što Svalbard čini toliko posebnim. "Hej, ovdje Cecilia sa Svalbarda, otoka blizu Sjevernog pola", rečenica je kojom je počinjala svaki svoj video i po kojoj je postala poznata.

@sejsejlija Goodbye cosy evenings ❤️ I’ll miss you! ✨☀️ #svalbard #longyearbyen ♬ original sound - Cecilia Blomdahl

Ona na jednostavan i svima blizak način objašnjava fenomene Svalbarda, život uz polarnu noć odnosno dan te govori o pravilima života na otoku. "Ovo je mjesto gdje vladaju polarni medvjedi, gdje lokalci moraju biti naoružani kad napuštaju naselje i gdje nitko ne smije biti rođen. Ovo je otok s puno životinja, no jedna životinja nikako nije dobrodošla. To je mačka", rekla je jednom. Dodala je kako na Svalbardu postoje razna pravila - primjerice, ne smije se brati niti gaziti cvijeće.

@sejsejlija It’s coooooold ☃️❄️ #svalbard #longyearbyen #cabinlife #winter ♬ original sound - Cecilia Blomdahl
@sejsejlija The Scandinavian Sleep Method 😃🙌🏻🌙🙋🏼‍♀️ #svalbard #longyearbyen #scandinaviansleepmethod ♬ original sound - Cecilia Blomdahl
@sejsejlija Food shopping timeee 🥑 #svalbard #longyearbyen #groceryshopping ♬ original sound - Cecilia Blomdahl
@sejsejlija It’s baaaack!! Midnight sun ☠️ #svalbard #longyearbyen #polarday ♬ original sound - Cecilia Blomdahl

Pogledajte kako izgleda njen život...

@sejsejlija Goooood morning from Svalbard! ☀️ #svalbard #longyearbyen #polarday ♬ original sound - Cecilia Blomdahl
@sejsejlija From 9am to Midnight during Polar Day! Endless sunshine! ☀️👀 #svalbard #longyearbyen #polarday ♬ original sound - Cecilia Blomdahl

Ugovor iz 1920.

Svalbardom se upravlja na temelju međunarodnog ugovora iz 1920. koji daje puno prostora stranim interesima. Ugovor priznaje suverenitet Norveške nad arhipelagom, no građani svih potpisnica, među kojima je i Kina, imaju jednako pravo crpiti njegove prirodne resurse. Rusija tamo desetljećima rudari putem državne tvrtke Trust Arktikugol. 

No, vremena se mijenjaju. Norveška želi zaštititi svoj suverenitet i stoga ne želi da Sore Fagerfjord padne u strane ruke, posebno kineske. Norveške obavještajne službe smatraju da Kina predstavlja najveću sigurnosnu prijetnju skandinavskoj državi nakon Rusije. Norveško državno odvjetništvo stoga je pozvalo vlasnike, tvrtku u vlasništvu Norvežanina rođenog u Rusiji, da otkaže prodaju. 

"Zemljište se ne može prodati bez dozvole norveških vlasti”, rekla je ministrica trgovine i industrije Cecilie Myrseth. "Niti je moguće pregovarati o zemljištu bez toga”, dodala je. Taj argument se temelji na klauzuli kredita koji je Norveška dala 1919. godine. Kyllingstad tvrdi da je ta klauzula istekla. 

Norveška je vlasnica 99.5 posto Svalbarda te je proglasila većinu teritorija, uključujući Sore Fagerfjord, zaštićenim područjem na kojem je, između ostalog, zabranjeno graditi. Prodavatelji se s tim ne slažu te se pozivaju na ugovor iz 1920. godine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.