Nacija koja raste, ali samo po kilogramima: Koliko tu veze ima mobitel?

Foto: Shutterstock

HRVATI su najdeblji narod u Europi. Ovo su rezultati posljednjeg istraživanja Službe za promicanje zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Statistika tog istraživanja pokazala je i da 64 posto građana ne vjeruje deklaracijama proizvoda ili ih uopće ne čita. Nadalje, istraživanje pokazuje da problem s debljinom počinje još u djetinjstvu jer se ne usvajaju zdrave prehrambene navike. 

Kao osnovni faktor ovakvih rezultata ističe se ubrzan tempo života, izloženost stresu u kojem Hrvati smatraju da nema dovoljno vremena za uravnoteženu prehranu. S druge strane, jedan od najraširenijih stereotipa je i taj da je zdrava prehrana previše skupa i nedostižna. 

Pozitivan utjecaj tehnologije na prehranu  

S obzirom na statistike, ne čudi da je tema uravnotežene prehrane česta u javnosti, pa tako brojni nutricionisti i stručnjaci sugeriraju da rješenje i put prema zdravlju ne leži u dijetama, već u unosu namirnica koje su bogate nutrijentima. Iako zvuči jednostavno, pojam uravnotežene prehrane često se ne shvaća, pa se nameće pitanje što to uopće znači. 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je niz preporuka koje ukratko objašnjavaju da uravnotežena prehrana podrazumijeva dovoljan unos žitarica, voća i povrća, mlijeka i mesa te jaja i mahunarki. Svakodnevno treba obogatiti tanjur ovim namirnicama uz dovoljnu hidrataciju organizma, odnosno sugerira se i minimalno osam čaša vode na dan. 

Tehnologija koja je danas raširena i dostupna na pametnim telefonima, omogućuje potrošačima da planiraju prehranu unaprijed, što je prvi korak do zdravlja. Kvalitetan izbor namirnica tako nikad nije bio dostupniji, a izbor raznovrsniji. 

Procvat aplikacija za dostavu hrane dogodio se u jeku pandemije covida-19. Procjenjuje se porast uporabe aplikacija, pa je tako porastao i broj dostava na visokih 10 tisuća dostava tjedno, pokazale su statistike.

Foto: Shutterstock

Prednosti korištenja aplikacija u prehrani 

Osim što u užurbanom tempu življenja aplikacije nude jednostavniji odabir, istraživanje Fakulteta tehničkih znanosti pokazuju da korisnici sve više vjeruju ovim aplikacijama upravo zbog transparentnosti. Naime, pri narudžbama točno se mogu vidjeti ocjene pojedinih proizvoda, a ključno je i to što je točno pojašnjeno očekivano vrijeme dostave. Prema tom istraživanju, korisnici osjećaju sigurnost zbog činjenice da postoji sustav s tehničkom podrškom i time vjeruju da je proizvod dovoljno kvalitetan. 

Jedna od najrasprostranjenijih aplikacija za dostavu hrane u Hrvatskoj je Wolt, koji se na tržištu pojavio 2018. godine. Osim što nudi gotovu hranu iz restorana, nudi i široku paletu izbora namirnica iz različitih trgovina. Ključno je istaknuti da Wolt ima pristupačne cijene, pa je uz pravilan odabir i dobar plan moguće i uštedjeti novac. 

Stručnjaci iz službe za promicanje zdravlja smatraju da zdrava prehrana tako nije nedostupna, već da se radi o lošoj navici našeg stanovništva, koje je okrenuto uglavnom brzoj hrani i pekarskim proizvodima. U svom istraživanju ističu da je ključno raditi na edukaciji stanovništva, pritom misleći na usvajanje zdravih prehrambenih navika. 

Koliko je teško usvojiti zdravu naviku? 

Iako se prema riječima različitih nutricionista Hrvati povode za željom da bolje izgledaju, nutricionisti smatraju da to nije dovoljno dobra motivacija za zdrav način života. Prema njihovim zaključcima, ključno je razmišljati o dugoročnim učincima zdrave prehrane. Bitan je općenit osjećaj zadovoljstva i sveopćeg zdravlja što na kraju rezultira duljem životnom vijeku zbog izbora kvalitetne hrane. 

Da bi se loša navika zamijenila onom boljom, potrebno je da se osoba odluči na promjenu. Istraživanje provedeno na University Collegeu London sugerira da je prosječno vrijeme za usvajanje nove navike od 21 do 66 dana, ali opet, to može značajno varirati od osobe do osobe. 

Foto: Mockup/Shutterstock

Na putu prema zdravim navikama, tehnologije poput Wolta mogu višestruko pomoći, jer omogućuju potrošačima da samostalno izrade plan i program zdrave prehrane, stoga mogu pratiti kakvu hranu unose u organizam. S druge strane, uz takve dostavne aplikacije nije teško doći do manje zastupljenih kuhinja poput tajlandske, indijske ili primjerice kineske, te tako eksperimentirati s novim, zdravim prehrambenim smjerovima. 

Wolt svojim korisnicima nudi i pogodnosti u vidu besplatnih dostava, popusta i akcija. Tako svaki korisnik ove aplikacije može napuniti frižider s 30 osnovnih namirnica poput mlijeka, jaja, brašna, voća, povrća i tjestenine potpuno besplatno. Riječ je o 100 posto cashback akciji koju Wolt provodi u suradnji sa Studencem

Naime, unutar aplikacije moguće je pronaći listu namirnica u Studencu koje korisnik može dobiti potpuno besplatno. Dostava će biti izvršena unutar 30 minuta, Cashback je moguće ostvariti za samo  jednu količinsku jedinicu po vrsti proizvoda. Kredite dobivene u ovoj akciji moguće je iskoristiti samo u Studenac trgovinama na Woltu unutar 7 dana. Aplikaciju je moguće skinuti ovdje

Sadržaj donose Index i Wolt skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više