Nadjenite ime preslatkom magarčiću s Dugog Otoka i osvojite nagradu

Foto: FAH

PARK prirode Telašćica na Dugom otoku, osim po prirodnim ljepotama, poznat je i kao jedino službeno utočište napuštenih magaraca na jadranskoj obali, a od prošlog tjedna bogatiji je za novog stanovnika, još bezimenog pulića - mužjaka.

Njemu će, kao i drugim mladim magarcima u parku, ime nadjenuti nepoznati virtualni obožavatelji na društvenim mrežama.

U parku je trenutačno 15 magaraca, među kojima je njih 12 došlo na svijet u utočištu, prosječno jedan do dva na godinu, osim 2013. godine, kada su imali magareći 'baby-boom' i pet pulića.
O magarcima se brinu gotovo svi djelatnici parka, a posebno je za njih zadužen veterinarski tehničar Šime Jagić, koji kaže kako im je jedina zadaća uživati u životu i uveseljavati goste, kojih je samo prošle godine u Telašćici bilo više od 100.000 iz svih krajeva svijeta.

"Svakog dana u isto vrijeme, od 11 do 16 sati, magarci dočekuju i ispraćaju goste, koji ih fotografiraju i hrane, a sve je počelo slučajno i neplanski 2003. godine. Od Uprave Parka prirode Telašćice pomoć je zatražio jedan stariji Saljanin koji se zbog bolesti više nije mogao brinuti o paru magaraca. Ubrzo su počeli dolaziti tovari s Dugog otoka, Ugljana i Pašmana. Nijednog nismo odbili i kod nas su dobili priliku za novi život", kaže Jagić, koji ih hrani voćem, povrćem, starim kruhom i sijenom.

Stručni suradnik za promidžbu i odnose s javnošću u tom parku Juraj Milin poziva zaljubljenike u Telašćicu da preko Facebooka predlože ime mladome puliću, a onaj čiji prijedlog bude odabran bit će nagrađena poklon-paketom Parka prirode Telašćice.

Uvala Telašćica smještena je u jugoistočnom dijelu Dugog otoka. Zahvaljujući svojoj iznimnoj ljepoti, bogatstvu i značenju, ta je uvala, koja je okružena s 13 otoka i otočića, a u sebi ima i šest otočića, proglašena parkom prirode 1988. Status zaštićenog područja dobila je još 1980. zahvaljujući iznimno vrijednome biljnom i životinjskom svijetu, geološkim i geomorfološkim fenomenima, vrijednim zajednicama morskog dna te zanimljivom arheološkom naslijeđu.

Smatra se da je Telašćica – u srednjem vijeku Tilagus – dobila ime od latinskog "tre lagus" jer izgleda kao tri spojena jezera koja se nastavljaju jedno na drugo. 

Pročitajte više