Nagrada "Fabijan Šovagović" po prvi put se neće dodijeliti na festivalu u Puli

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

U DOGOVORU s obitelji Šovagović, Društvo hrvatskih filmskih redatelja donijelo je odluku da se Nagrada "Fabijan Šovagović" ove godine dodijeli na Filmskom festivalu u Vukovaru umjesto u Puli kao svih dosadašnjih godina, stoji u priopćenju za medije DHFR-a.

"DHFR već dugo upozorava na nezadovoljavajući odnos Pulskog filmskog festivala prema hrvatskim filmskim autorima, stvaraocima i profesionalcima. Umjesto da bude mjesto okupljanja hrvatskih filmskih profesionalaca, mjesto razmjene i razgovora o problemima, planovima i razvoju hrvatske kinematografije te njezine stručne valorizacije u europskom i svjetskom kontekstu, Pulski filmski festival je, unatoč izdašnom budžetu, slabo organizirana priredba čije vodstvo ne razumije svoju ulogu u životu hrvatskoga filma", poručuju iz Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Zbog svega toga su, kažu, odlučili ove godine sudjelovati na Filmskom festivalu u Puli. Osim odluke da se Nagrada "Fabijan Šovagović" ne dodijeli na Filmskom festivalu u Puli, Upravni odbor DHFR-a odlučio je i ne sudjelovati u radu Festivalskoga vijeća.

"Zahvaljujemo vodstvu vukovarskog filmskog festivala koje je srdačno predložilo svečanost otvaranja svog festivala kao događaj na kojemu će se uručiti ova nagrada kojom hrvatski filmski redatelji tradicionalno nagrađuju glumicu ili glumca za izuzetan doprinos hrvatskoj kinematografiji", kažu iz DHFR-a.

Ovogodišnja dobitnica Nagrade "Fabijan Šovagović" je hrvatska filmska i kazališna glumica Inge Appelt. 

Pročitajte više