Najbogatija Australka bijesna zbog svog portreta, želi da ga se ukloni iz galerije

Foto: EPA

Umjetnost je subjektivna i premda mnogi umjetnici žude podijeliti svoje radove sa svijetom, nema jamstva da će ih publika razumjeti ili voljeti. Čini se da je to slučaj i s radovima aboridžinskog umjetnika Vincenta Namatjire, koji uključuju portret najbogatije osobe u Australiji, rudarske tajkunke Gine Rinehart.

Rinehart je, kako piše CNN, navodno zatražila od Nacionalne galerije Australije (NGA) da ukloni njezin portret, jedan od 21 rada koji čine zajedničku cjelinu, iz Namatjirine izložbe Australija u boji koja je od ožujka otvorena u galeriji u australskoj prijestolnici Canberri.

Ostali portreti uključuju pokojnu kraljicu Elizabetu II., američkog glazbenika Jimija Hendrixa, australskog aktivista za prava Aboridžina Vincenta Lingiarija i bivšeg premijera Australije Scotta Morrisona.

Australski mediji izvijestili su da se Rinehart obratila ravnatelju galerije tražeći uklanjanje portreta, a NGA je u izjavi za CNN rekla da "pozdravlja javni dijalog koji se vodi o njihovoj kolekciji i izložbama".

"Od 1973., kada je Nacionalna galerija kupila Blue Poles Jacksona Pollocka, vodi se rasprava o umjetničkim vrijednostima djela u nacionalnoj kolekciji i/ili izloženih u Galeriji. Predstavljamo umjetnička djela australskoj javnosti kako bismo nadahnuli ljude da istražuju, doživljavaju i uče o umjetnosti", stoji u priopćenju galerije.

Njezino procijenjeno bogatstvo iznosi 30.2 milijarde dolara

Namatjira je u izjavi rekao da slika "ljude koji su bogati, moćni ili značajni - ljude koji su utjecali na zemlju i na njega, bilo izravno ili neizravno, bilo dobro ili loše".

"Slikam svijet kako ga vidim. Ljudima se ne moraju sviđati moje slike, ali nadam se da će odvojiti vrijeme da pogledaju i razmisle: 'Zašto je taj Aboridžin naslikao te moćne ljude? Što pokušava reći?' Nekima se to možda neće svidjeti, drugima bi to moglo biti smiješno, ali nadam se da će ljudi pogledati ispod površine i vidjeti ozbiljnu stranu", rekao je.

Rinehart je izvršna predsjednica Hancock Prospectinga, privatne rudarske tvrtke koju je osnovao njezin otac Lang Hancock, a njezino procijenjeno bogatstvo iznosi 30.2 milijarde dolara, prema Forbesu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.