Najbolji film godine: Film o sukobu bogatih i siromašnih ušao je u povijest

Foto: Press

PARAZIT, film južnokorejskog redatelja i scenarista Bonga Joon-Hoa, osvojio je Oscare za najbolji film i najbolji strani film, ali i za režiju i izvorni scenarij. Time je postao prvi film u povijesti s dvije nagrade za najbolji film.

Publika u Cannesu mu je pljeskala osam minuta bez prekida, a žiri mu je jednoglasno dodijelio Zlatnu palmu. Meksički redatelj Alejandro González Iñárritu, koji je predsjedao žirijem, kasnije je rekao da su mu nagradu dodijelili gotovo iste sekunde kad su film pogledali.

Parazit je nepredvidljiv, a nosi snažnu poruku o nejednakosti u raspodjeli bogatstva. Film je to o relativnosti klase, i o tome kako razlike između gornje, srednje i niže klase često dovode do toga da oni na dnu često gaze jedni po drugima kako bi se društveni uspeli. Oni s novcem pak žive nesvjesni toga kako izgledaju životi onih ispod njih, a ta ravnodušnost nosi svoju cijenu.

Film pruža pogled u klasne podjele, a zbog njegovih nepredvidljivih zapleta htjet ćete ga gledati bez obzira znate li ili ne išta o njegovoj radnji, piše Insider. Sve što biste trebali znati je da počinje s tinejdžerom Ki-woom, koji krivotvori sveučilišnu diplomu kako bi se zaposlio kao nastavnik kćeri iz bogate obitelji.

Ako film niste gledali, bolje je da ne čitate dalje jer se otkrivaju neki detalji s početka njegove radnje.

Parazit počinje u podrumskom stanu obitelji Kim, s prozorima koji jedva vire iznad zemlje. Takvi suterenski stanovi karakteristični su za korejska urbana područja poput Seoula, a iako je dom Kimovih ispod zemlje, oni i dalje žele vjerovati da su iznad nje. Njihov stan je na rubu prihvatljivog te odražava stanje te obitelji - zlobno, ali puno nade. Dok Ki-woo lovi tuđi wi-fi signal, njegova obitelj slaže kutije za pizzu kako bi nešto zaradili. 

Cijela obitelj potom se infiltrira u kuću bogate obitelji Park, a u početku je zabavno promatrati kako glumi da se jedva poznaju. Potom dolazi do zapleta, a priča o dva doma na različitim dijelovima društvene ljestvice dobiva treći element. Prva domaćica Parkovih se vraća i otkriva da njen muž živi u bunkeru ispod imanja. Kad zatraži pomoć majke Kimovih u nastavku skrivanja, ova to s gnušanjem odbija jer smatra da se ne može uspoređivati s onima koji žive od ostataka bogate obitelji.

Nakon toga počinje bitka dvije obitelji za više mjesto na društvenoj ljestvici.

Jedino što se filmu moglo zamjeriti je trajanje od dva sata i 12 minuta, oni koji su ga pogledali tvrde da se isplatilo na kraju.

Bong Joon-Ho snimio je tijekom godina nekoliko od publike i kritičara hvaljenih filmova, poput Showpiercera s Chrisom Evansom i Tildom Swinton i Okja u kojem također glumi Svinton.

Jedan je od trenutno najboljih scenarista i redatelja u Hollywoodu, a njegov stil kombinira humor, srčanost, uzbuđenje i upečatljivu satiru.

Pročitajte više