Najposebniji kafić u regiji: Ovdje rade samo mladi s poteškoćama u razvoju

Foto: Instagram

OVIH DANA na društvenim mrežama proširila se vijest o posebnom kafiću u Beogradu. Riječ je o kafiću imena Zvuci srca u kojem rade mladi s poteškoćama u razvoju.

Kafić se nalazi u Čuburskoj ulici na Vračaru te ga je pokrenula humanitarna organizacija Dečje srce. Cijena kave i ostalih pića nije fiksno određena, gosti mogu dati koliko žele u kutijicu u obliku srca koja se nalazi u kafiću.

"Kava je prelijepa i ukusna, je li do nje ili do pozitivne energije i ljubavi kojom je napravljena - ne znam. Ako se nađete na Vračaru svratite i recite ljudima da postoji ovo mjesto", poručili su na društvenim mrežama oni koji su već posjetili ovo posebno mjesto.

Priprema se još jedan sličan projekt

"Ovaj radni centar jedinstven je u Srbiji. Njegovim otvaranjem omogućili smo osobama sa smetnjama u razvoju da sami razbijaju predrasude o sebi i pokažu drugima da nisu teret zajednice već njeni aktivni članovi", kažu iz Udruge o "najhumanijem kafiću u regiji", kako ga mnogi opisuju.

Pripremaju i još jedan takav projekt.

"Drugi radni Vrčin je u procesu izgradnje i njegovim otvaranjem ćemo također omogućiti radno angažiranje osoba sa smetnjama u razvoju i njihovih radnih asistenata", dodaju.

Sličan projekt i u Hrvatskoj

Inače, sličan projekt je prije nekoliko godina zaživio i u Vinkovcima. Udruga osoba s invaliditetom Bubamara Vinkovci je 2016. predatvila projekt otvorenja kafeterije udruge pod nazivom Buba bar koja je bila prva takve vrste u Hrvatskoj i zaposlila je pet osoba s Downovim sindromom, korisnika udruge.

Slične inicijative pojavile su se i u Zadru i u Splitu.

Pročitajte više