Najpoznatiji brod ikad ima nasljednika: Titanic II trebao bi zaploviti ove godine

Screenshot: Youtube

LEGENDARNI brod Titanic dobiva svog nasljednika, koji bi se uskoro trebao otisnuti na svoju prvu plovidbu.

Brod, koji je gotovo identična replika originalnog Titanica, trenutno je u izgradnji u Kini i njegovo porinuće se očekuje ove godine. Titanic II svoje putovanje će započeti iz Dubaija, a prve putnike će pokupiti u Southamptonu u Engleskoj. Brod će rekreirati putovanje slavnog originala te će preko Atlantika stići do New Yorka.

Premda je napravljen po uzoru na original iz 1912., imat će i nekoliko značajnih razlika. Moći će prevoziti više putnika, do 2400 ljudi i 900 članova posade, a također je i četiri metra duži kako bi zadovoljio suvremene standarde te povećao stabilnost. Nova verzija je također opremljena modernim navigacijskim i sigurnosnim sustavima te detaljnim planovima evakuacije.

Začetnik ideje o izgradnji nasljednika slavnog broda je australski milijunaš Clive Palmer. On je 2012. godine osnovao brodarsku tvrtku Blue Star Line kako bi realizirao svoju ideju. Cijena izgradnje broda bit će oko 500 milijuna dolara, a prvotno je planirano da brod isplovi 2016. godine, no zbog financijskih problema putovanje je odgođeno za 2018. godinu, a sada se prvi polazak očekuje do kraja tekuće godine. 

Originalni Titanic otplovio je na svoje prvo putovanje iz Southamptona u Engleskoj do New Yorka 10. travnja 1912. godine. U to vrijeme bio je to najveći putnički brod na svijetu. Dana 14. travnja, oko ponoći, udario je u santu leda i potonuo za manje od tri sata. Prema izvješću američkog Senata o katastrofi Titanica, poginulo je 1517 ljudi od 2223 putnika i članova posade.

Pročitajte više