Najružniji automobil na svijetu ponovo na cesti

KAD JE njujorški svećenik Alfred Juliano prije 50-ak godina želio predstaviti javnosti svoj automobil Aurora, nije ni slutio da će vozilo koje je trebalo biti u to vrijeme najsigurnije na svijetu, jednog dana biti proglašeno najružnijim autom na svijetu.

Pater Juliano bankrotirao je godinama investirajući i radeći na vozilu "Aurora", koja je po njegovoj zamisli imala vrlo neobična, ali sigurna dizajnerska rješenja. Pored toga, Aurora je za ono vrijeme imala "novotarije" kao što su sigurnosni pojas, odbojnike punjene pjenom, sigurnosne šipke u karoseriji vozila...

Vjetrobran Aurore oblikovan je tako da se što više moguće smanji mogućnost udarca vozačeve glave u staklo, a prednji dio oblikovan je tako da se maksimalno smanje ozljede pješaka u eventualnom sudaru.

Svakako najzanimljiviji sigurnosni detalj vozila jest taj da se sjedišta Aurore mogu zarotirati za 180 stupnjeva tako da bi se vozač i putnici mogli u slučaju opasnosti od sudara zarotirati i s leđa primiti udarac drugog vozila ili prepreke!

Zbog izuzetno neučinkovitog motora na kojeg je, skupa s ostalim troškovima izrade, pater Juliano potrošio oko 30.000 dolara, te zbog neuspjele prezentacije za javnost (na dan promocije "Aurora" se putem prema lokaciji za predstavljanje 15 puta pokvarila te je 7 puta završila u raznim garažama) cijeli je projekt neslavno propao.

Crkveni "Henry Ford" je bankrotirao, a Aurora je završila na livadi jednog od lokalnih automehaničara gdje je godinama trunula. 1993. godine otkrio ju je Andy Saunders koji je kupio neobičan automobil i nakon više od deset godina rada stavio ga u pogon.

Aurora je tako, nakon niza godina samoće, ponovno zasjala u punom svjetlu, a o njezinom renomeu najružnijeg ikad izrađenog vozila prosudite sami. Što se tiče sigurnosti, ovu procjenu ostavljamo vozačima koji će imati sreću i sjesti za Aurorin volan.

Pročitajte više