Skandali Leta 3: U Varaždinu ih prijavili policiji, na HRT-u izveli Kur*em u čelo...

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

LET 3 glavna je tema u medijima. Ne samo zato što će za manje od mjesec dana predstavljati Hrvatsku na Eurosongu već i zato što je Prlja razbjesnio hajdukovce objavom fotografije fritula uz poruku "neka se momci naviknu" nakon poraza njihovih juniora u finalu Lige prvaka mladih.

Nakon što su ga zasuli negativnim komentarima, glazbenik je odgovorio: "Iskreno, meni dopizdilo pratiti tko je išao u Švicarsku, koliko vas je išlo u istu i koliko ste štete napravili. Mulci jesu dobra ekipa. I samo da dodam, naveo si Let 3, a ovo je baš moj osobni stav", napisao je.

Prlja se nakon burnih reakcija ponovo obratio na Twitteru. "Priznajem, pogriješio sam što sam se išao dirati u ono što nam je svima najdraže, a to su naša djeca i beskrajno mi je žao zbog toga, te ovim putem molim sve koje je povrijedila moja objava za oprost. I sam sam roditelj tako da je moj grijeh samim time još i teži", napisao je, između ostaloga, u isprici.

Svatko tko zna bilo što o ovoj grupi već je dobro upoznat s njihovim imidžom i nastupom - u svojoj gotovo četrdesetogodišnjoj karijeri ekipa iz Leta 3 puno puta je izazvala sablazan među konzervativnijim dijelom hrvatskog (a i regionalnog) stanovništva.

Izdali prazan album

Let 3 je od svojih početaka prepoznatljiv po specifičnim kostimima, humoru i bizarnim nastupima. Grupa je osnovana 1986. godine pod nazivom Let 2, a godinu dana kasnije promijenili su ime u Let 3. Godine 1989. grupa je izdala svoj prvi album pod nazivom Two Dogs Fucking. Pjesme Izgubljeni, Sam u vodi, Ne trebam te i U rupi od smole sastav i danas često izvodi prilikom svojih koncertnih nastupa. 

U prosincu 1991. objavili su drugi album, El Desperada, a potom su, nakon tri godine snimanja, izdali i album Peace. Godine 1997. izdali su album Nečuveno. Na CD-u nije bilo ničeg, čak niti snimljene tišine, a od 500 izdanih primjeraka prodano je njih 350. Projekt je bio praćen videospotom Neviđeno - plavim praznim ekranom, kao i promocijom na glavnom riječkom trgu.

Iznenadili spomenikom i skulpturom

Godine 2001. Let 3 je javnost iznenadio spomenikom Babin kurac. Visok četiri metra i napravljen od bronce, spomenik je otkriven u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu i Ljubljani. No to nije bilo sve. Godine 2015. su u Laubi izložili skulpturu "Angela Merkel sere" kojom je bend kritizirao tadašnju političku situaciju, ali i promovirao istoimeni album. 

Prijava za narušavanje javnog reda i mira u Varaždinu

Riječki su rokeri 2006. godine nastupili ispred gradskog poglavarstva u Varaždinu. Kad su tijekom plesa podigli noge, vidjele su im se stražnjice u kojima su bili čepovi, i to taman u vrijeme kad su se ljudi vraćali s polnoćke. Prekinula ih je policija, a dobili su i prijavu za narušavanje javnog reda i mira. Branili su se time da "nisu bili goli jer su imali čep u guzici".

Nazivanje njihova performansa "remećenjem javnog reda i mira" letovci su tada smatrali udarom na umjetničku slobodu pa su poručili kako se u ovom slučaju "nisu borili samo za sebe, već i za slobodu svih ostalih umjetnika". Rekli su i kako im je "čudno što osoba čije su osjećaje povrijedili od sve ljepote njihova umjetničkog izražaja nije vidjela ništa osim njihove guzice".

Izvedba pjesme Kurcem u čelo na HRT-u

Tko bi rekao da su se tijekom ranih dvijetisućitih s javnog servisa Republike Hrvatske, odnosno HRT-a, pune četiri minute orile riječi "kurcem u čelo". Let 3 je tada nastupio u emisiji Špica i izveo upečatljiv nastup.

U intervjuu koji je uslijedio nakon izvedbe Damir Martinović Mrle i Zoran Prodanović Prlja dočekali su voditelja Danijela Despota u narodnim nošnjama iz Šumadije koje su im tada bile zaštitni znak, pri čemu je Mrle ležerno ispružio noge preko stola.

Na pitanje treba li objašnjavati umjetnost Mrle je jednostavno odgovorio: "Kad objašnjavaš umjetnost, obično se to pretvori u kurac. A ovo je pjesma o kurcu pa nemaš što objašnjavati. To je već kurac od početka."

U NU2 Mrle i Prlja pucali čepove iz stražnjice

Još jedan sukob s javnom televizijom dogodio se 2008. Zbog psovanja, pucanja čepova iz stražnjice, kao i neposlušnosti Damira Martinovića Mrleta i Zorana Prodanovića Prlje Aleksandar Stanković morao je prekinuti zadnjih 10 minuta emitiranja emisije Nedjeljom u 2.

Mrle i Prlja ispucali su čepove iz stražnjice, šokiravši tako Aleksandra Stankovića, koji je njihove "čmarove" morao prekriti vlastitim sakoom. Kad je nakon toga izgovorena sintagma "riječka pička", Aco više nije izdržao i prekinuo je emisiju. Hloverkin bijes bio je vidljiv.

Ispucavanje čepova iz "čmara" samo je kap u moru cijele emisije. Stanković je nekoliko puta morao upozoravati Mrleta i Prlju da ne koriste riječi kao što su "jebanje" ili "kurac", no dečki su stalno "zaboravljali", a Mrle je, pokazujući meditaciju Leta 3, iz gaća pustio živu grlicu.

U Sloveniji imali ruže u stražnjicama

Skandal su izazvali i kada su 2006. godine nastupili na RTV Sloveniji s pjesmom Dijete u vremenu. Glazbenici su oko vrata imali svezane ribe, na glavama nalijepljene hrvatske grbove, a u stražnjicama ruže. 

U to vrijeme bio je aktualan spor Hrvatske i Slovenije oko Piranskog zaljeva. Direktoru televizije se izrugivanje s tada ozbiljnom situacijom nije svidjelo pa je odlučio izrezati nastup iz reprize emisije.

Pročitajte više