Najveća tragedija Mani Gotovac: Na grobu kćeri Ane (6) je jela i spavala

Foto: Facebook

ŽIVOT Mani Gotovac bio je ispunjen umjetnošću i ljubavlju, ali i velikom tragedijom koja ju je potpuno shrvala 1984. godine.

Mani Gotovac nije krila da je zbog ljubavi povrijedila mnoge ljude. U intervjuu koji je prije pet godina dala Gloriji Mani je ispričala da bi ponovno zbog ljubavi prema jednom muškarcu ostavila sve. Njezina ljubav prema drugom mužu, slikaru i scenografu Željku Senečiću, iznenadila je kulturne krugove jer su oboje napustili bračne partnere i prethodni život i zajedno se uselili na jedan tavan gdje je Mani živjela. Od oba supruga se razvela prijateljski, a obojica su preminula prošle godine u razmaku od tri mjeseca.

"Ljubav je sigurno najveći dar, ali sam, prepustivši joj se, povrijedila mnoge bliske i drage ljude. Moje ponašanje bilo je neoprostivo jer sam vodila računa jedino o voljenom čovjeku. Ali opet bih učinila isto", rekla je Mani.

O smrti kćeri Ane, koju je dobila u braku sa Senečićem, pokojna Mani progovorila je u drugom dijelu knjige "Fališ mi", a stranice romana na kojima govori o posljednjim trenucima njezinog života rasplakali su svakoga tko je pročitao tu knjigu.

Ana je umrla u šestoj godini od raka, a njezina smrt Mani je bacila u tešku depresiju. U knjizi Mani navodi da je na Aninom grobu jela i spavala nakon što bi donijela hranu za njih dvije. Kćeri je, piše, na grobu pjevala i uspavanke. U knjizi je opisala dan kada su njezinoj kćeri dali posljednju dozu morfija u bolnici.

"31. siječnja. Ana je u komi. Prima infuzije. Poslijepodne skače joj temperatura. Dah joj miriše na vrućicu. Đive je njuši. Oko 21 sat dolazi Cico. Ana se guši. Đive ne može ući u spavaću sobu. Leži na pločicama u kuhinji u embrionalnom stanju. Ne miče se. Ništa ne pita. Ozdravit će mala, govori samoj sebi.

Petak, 3. veljače. Dajte joj morfij. Zar ne vidite da je boli? Svi su se smirili. Cico je prišao Ani i počeo slušati otkucaje srca. 'Ti znaš, mama, da ja imam veliko malo slce.' U 18 sati i 30 minuta Cico je prekrio njezino lice pelenom. 'Je li čista pelena', pitala je Đive od mora. Cico je izveo Đivu iz sobe i vodio je nekim bezbrojnim uskim hodnicima i sobama i nešto joj je govorio, a ona ništa nije razumijevala. Nije ni primijetila kad su joj dali injekciju za umirenje", napisala je Mani.

Nakon smrti kćeri Ane Mani se raspao i brak s Željkom Senečićem. U knjizi je priznala da je brak propao jer više nije mogla biti intimna sa suprugom. 

Pročitajte više