Bio je najveći europski seks simbol, skoro optužen za ubojstvo, no obilježila ga je jedna žena...

Foto: IMDB/Getty Images/Guliver Image

JEDAN od najvećih europskih zavodnika, francuski seks simbol i slamatelj ženskih srca, glumac Alain Delon jučer je napunio 82 godine.

Legendarni glumac kojem su tepali da ima "lice anđela" rođen je u predgrađu Pariza 1935. godine. Od ranog djetinjstva nije imao lagan život. Roditelji su mu se rastali kad je imao samo četiri godine i on je nakon toga završio u udomiteljskoj obitelji. Međutim, kad su njegovi udomitelji preminuli, vraćen je na skrbništvo roditeljima, malo je bio kod oca, a malo kod majke.

To nije bilo idealno rješenje, njegovi roditelji su se oboje ponovno vjenčali i zasnovali nove obitelji pa se Alain u ranim godinama počeo buntovno ponašati. Izbačen je iz nekoliko škola koje je pohađao, među kojima je bio i jedan katolički internat.

S 14 godina napustio je školu i počeo povremeno raditi u očevoj mesnici. Tri godine kasnije prijavio se u vojsku u kojoj je proveo četiri godine, a služio je kao marinac u Prvom indokineskom ratu. Kasnije je otkrio da je od te četiri godine, 11 mjeseci proveo u zatvoru zbog nediscipliniranog ponašanja.

1956. godine nečasno je otpušten iz vojske nakon čega se vratio u Francusku i počeo raditi različite poslove kako bi preživio. Tada je upoznao glumicu Brigitte Auber koja ga je povela sa sobom na filmski festival u Cannes. Tu ga je uočio lovac na talente David O. Selznick. Odmah mu je ponudio ugovor i nagovorio ga da počne učiti francuski - vidio je budućnost za njega u Hollywoodu. Međutim, kad se Delon vratio u Pariz upoznao je redatelja Yvesa Allegreta koji ga je uvjerio da njegova karijera mora početi u Francuskoj.

Selznick mu je dopustio da raskine ugovor, a Allegret mu je dao uloge u nekoliko svojih filmova. 1958. godine dobio je glavnu mušku ulogu u filmu "Christine" gdje je upoznao Romy Schneider. Zaljubili su se i počeli romansu koju je francuska javnost neumorno pratila. Nakon toga je dobio glavnu ulogu u komediji "Women Are Weak", filmu koji je postao ogroman hit u Francuskoj i postao prvi Delanov film prikazan u SAD-u. 

Nakon toga redao je samo uspjehe, pojavio se i na kazališnim daskama i srušio rekorde u prodaji ulaznica za neku predstavu u Francuskoj. Spominjao se i kao mogući kandidat za ulogu u filmu "Lawrence od Arabije" koja je na kraju pripala Peteru O'Tooleu. 

Kasnije je glumio u hit filmu "Gepard" s Burtom Lancasterom, nakon čega je definitivno postao jedna od najvećih zvijezda u Francuskoj. Probio se i u Hollywood, no i dalje je odbijao prestati snimati u Europi. 

U međuvremenu, saznalo se da je tada već zaručnicu Romy prevario s njemačkom pjevačicom Nico koja je rodila i njihovog sina. Dijete su odgajali Delonovi roditelji. 1963. godine Romy i Delon prekinuli su zaruke, a on je ubrzo oženio Nathalie Barthélemy s kojom je također dobio sina. Pet godina su bili u braku.

1968. upoznao je Mireille Darc s kojom je u vezi ostao čak 15 godina, sve do 1982. godine. 

1969. godine našao se u središtu velikog skandala kada je njegov tjelohranitelj Stevan Marković pronađen mrtav. Delon je tad držan na ispitivanju 12 sati, no nikad nije optužen za Markovićevu smrt. Glavna sumnja na njega je bačena nakon što se pojavilo pismo koje je Marković ranije poslao svom bratu.

"Ako me ubiju, to je 100 posto krivnja Alaina Delona i njegova kuma Françoisa Marcantonija", pisalo je u pismu. Markovićeva smrt otkrila je Delonove veze s francuskim podzemljem, sudjelovanje u "seks zabavama" i orgijama, a pojavila su se tu i još neka imena iz francuska javnosti pa čak i ono predsjednika Georgesa Pompidoua.

Delon je te godine dao intervju za BBC u kojem je govorio o ubojstvu i njegovim navodnim homoseksualnim preferencijama povezanim s tim "seks tulumima". "Što bi bilo loše da jesam homoseksualac? Bih li zbog toga bio kriv za nešto? Ako mi se sviđa, napravit ću to. Francuski glumac Michel Simon uvijek kaže: 'Ako ti se sviđa koza, vodi ljubav s kozom.' Bitno je samo da je tu ljubav", odgovorio je novinaru.

Delon je tijekom života često ulazio iz veze u vezu, a s posljednjom partnericom Rosalie van Breemen ostao je do 2002. godine. Ipak, jednom je prilikom otkrio da nikad nije prežalio što nije oženio Romy Schneider. Čak i nakon burnog prekida, njih dvoje su ostali dugogodišnji prijatelji, sve do njezine smrti 1982. godine.

U javnosti se pojavilo i pismo koje je Alain Delon napisao nikad prežaljenoj ljubavi nakon njezine smrti. "Gledam te opet i opet, želim te proždrijeti očima i reći ti da nikad nisi bila tako lijepa i mirna. Odmaraj. Volim te", poručio joj je u emotivnom pismu.

Pročitajte više