Najveći uspjeh Hrvatske na izboru za Miss Universe postigla je Pricina nasljednica

Foto: Goran Jakus/Ivica Galovic/Marko Lukunic/VLM/PIXSELL

KROZ nekoliko dana Hrvatska će dobiti novu Miss Universe. 13 ljepotica u ponedjeljak se natječe za tu titulu, a dok ne doznamo ovogodišnju pobjednicu, odlučili smo se prisjetiti najvećih uspjeha hrvatskih misica na tom izboru koji se kod nas održava od 1997. godine.

Iako Hrvatice na izboru za Miss Universe nisu ostvarivale uspjehe kao one na izboru za Miss svijeta, bilo je tu nekoliko uspjeha vrijednih pamćenja.

Elizabeta Burg

Najveći uspjeh na izboru za Miss Universe za Hrvatsku je ostvarila Elizabeta Burg 2012. godine. Ova ljepotica iz Slavonije završila je na 11. mjestu od ukupno 89 natjecateljica te godine. Te godine izbor se održavao u Las Vegasu, a titulu najljepše odnijela je danas svjetski poznata Olivia Culpo.

Elizabeta je tad bila maturantica Zdravstvene i veterinarske škole, a lentu joj je predala Natalija Prica, danas poznatija kao bliska Bandićeva suradnica. Od početka je bila smatrana jednom od favoritkinja svjetskog izbora.

Elizabeta se kasnije udala za poduzetnika Josipa Delača, a danas se bavi - kukičanjem.

Sarah Ćosić

Sarah Ćosić ostvarila je drugi najveći uspjeh za Hrvatsku na izboru za Miss Universe, ušla je u top 15. Bilo je to 2009. godine, a Sarah je okrunjena u Opatiji. Krunu je primila od prošlogodišnje pobjednice Snježane Lončarević.

"Nisam svjesna ničega, sigurno ću nešto pametnije reći za par dana kad dođem k sebi", rekla je tad za Index te napomenula kako je oduvijek gledala izbore ljepote, divila im se, sanjala kako bi bilo divno da i ona postane još jedna u nizu misica, te kako je to spektakl kojega želi biti dio.

Kasnije se pričalo da je na hrvatsku ljepoticu oko bacio i Silvio Berlusconi pa je čak bila primila i ponudu za voditeljski angažman na talijanskoj televiziji Rai Uno.

Zbog velikog uspjeha na svjetskom natjecanju Sarah je svoju krunu dobila u trajno vlasništvo. "Htjeli smo nagraditi Sarah i napraviti lijepu gestu, s obzirom na to da se na Bahamima plasirala među prvih petnaest natjecateljica, što dosad ni jednoj Hrvatici na ovom izboru nije pošlo za rukom", rekli su tad vlasnici licence.

Njezino ime kasnije se spominjalo i u aferi vezanoj za zapošljavanje u Zagrebačkom Holdingu (šok!). Naime, zaposlena je u gradu kao voditeljica projekata u podružnici ZET-a, što bi bilo ok da joj otac nije Damir Rode Ćosić, koji je nešto prije njenog zaposlenja bio na Bandićevoj izbornoj listi.

Shanaelle Petty

Sljedeći veliki uspjeh Hrvatska je postigla 2017. godine zahvaljujući Shanaelle Petty koja je tad ušla u top 16 te bila među četiri najljepše Europljanke na natjecanju. Izbor je te godine bio najbrojniji dotad, natjecale su se 92 djevojke, a prvi put tu su bile predstavnice Kambodže, Laosa i Nepala.

Petty je uspjeh, poput Elizabete s početka teksta, također postigla u Las Vegasu. "Puno mi znači to što sam prva mulatkinja koja predstavlja Hrvatsku jer sam se kao mala osjećala kao Hrvatica, ali ljudi su mi govorili da tako ne izgledam. Danas znam da nije važno kako izgledate, nego da prihvatite to što jeste", rekla je tad.

Mia Rkman

2019. godine Korčulanka Mia Rkman ušla je u top 20 najljepših djevojaka na svijetu, odnosno pet najljepših Europljanki. Naime, po pravilima izbora, među prvih 20, iz Europe moglo je ući tek pet djevojaka.

Mia je tad oduševila voditelja svjetskog izbora odgovorom na pitanje što bi učinila da se spotakne i padne. 

"Prije dva dana vidjeli smo naše kraljice kako padaju, ali su ustale s predivnim osmijehom, sa samopouzdanjem su nastavile hodati. Pokazale su meni i cijelom svijetu da i ako padneš, moraš ustati i nastaviti dalje. Ispričavam se produkciji ako malo sporije hodam večeras, ali za svaki slučaj. Čak i ako padnem, ustat ću, popraviti svoju nevidljivu krunu i nastaviti hodati", rekla mu je.

"Kad vam netko kaže da niste dovoljno dobri, recite im samo da ponovno pogledaju kako to radite najbolje na svijetu", zaključila je i oduševila svjetske medije.

Tijekom pandemije koronavirusa Mia je radila na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i uzimala briseve koji se testiraju na koronavirus.

Ovogodišnje kandidatkinje možete pogledati ovdje.

Pročitajte više