Najviša zgrada u Hrvatskoj dobila prestižno europsko priznanje

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

NAJVIŠA zgrada u Hrvatskoj, neboder Dalmatia Tower visok 135 metara, dobitnik je međunarodnog priznanja European Property Award u kategoriji najboljeg arhitektonskog rješenja komercijalne visokogradnje.

"Drago mi je da je projekt prepoznat od strane međunarodnog žirija. Smatram da Dalmatia Tower značajno pridonosi vizualnom identitetu Splita, a ovakva međunarodna priznanja samo pridonose prepoznatljivosti i kvaliteti Splita kao destinacije, prvenstveno jer je hotel Marriott odličan dodatak gradskoj ponudi. Kvaliteta našeg projekta, visokoposlovne zgrade, kako ju je žiri nazvao, nadilazi uske okvire Splita, Dalmacije i Hrvatske i stavlja nas uz bok vrhunskim dostignućima u cijeloj Europi", rekao je arhitekt Otto Barić, autor projekta.

 

Velik broj sudaca, među kojima i poznate face u arhitekturi

European Property Award sinonim je za izvrsnost u sektoru nekretnina, a na svečanosti u Londonu dodijeljene su nagrade u četiri kategorije: arhitektura, građevinarstvo, dizajn interijera i poslovanje nekretninama, a najbolje među njima biralo je više od 80 međunarodnih sudaca.

U odlučivanju o najboljim arhitektonskim projektima sudjelovala su čak 42 suca, među kojima i Yama Karim, partner u poznatom njujorškom studiju za arhitekturu i dizajn Libeskind te Matt Gaskin, ravnatelj škole arhitekture na Sveučilištu Oxford Brookes.

Grad Split odbio dati dozvolu

Podsjećamo, uprava Splita odbila je ljetos izdati dozvolu tvrtki Westgate tower za izmjenu građevinske dozvole za poslovni toranj Dalmatia Tower od 27 katova jer su na zadnjem katu izvođeni radovi drukčiji od navedenog u natječajnom rješenju.

"Oblikovno rješenje zadnjeg kata u natječajnom je rješenju bilo drugačije, ali se ne radi o velikom odstupanju", izjavio je pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša u Gradskoj upravi Teo Vojković.

Dalmatia Tower je najviši poslovni toranj u Hrvatskoj, ukupne je visine, s antenom, 135 metara. Do odbijanja izdavanja dozvole došlo je u vrijeme završnih radova na njemu te u očekivanju skorašnjeg tehničkog pregleda i službenog otvaranja tornja najavljivanog za jesen ove godine.

Odbijanje izdavanja građevinske dozvole splitski gradonačelnik Ivica Puljak komentirao je riječima kako "pravila vrijede za sve jednako - i za prodavače na pazaru i za najveće investitore, za trafiku i za najviši neboder u Hrvatskoj".

Pročitajte više