Nakon 42 godine završava jedna od najomiljenijih priča svih vremena

Foto: Press

ZA NEŠTO manje od sedam mjeseci, saga koja obuhvaća devet filmova, tri generacije i traje 42 godine napokon će biti privedena kraju, a nezaboravna priča o obitelji Skywalker dobiva posljednje poglavlje. 

Iako će Hollywood učiniti sve da izmuze i posljednji dolar iz opsežnog univerzuma i da nam još barem nekoliko spin-offova vezanih za "Zvjezdane ratove", ona izvorna priča vjerojatno neće dobivati nastavke. Doduše, neki će fanovi reći da ova franšiza nije trebala imati više od originalne trilogije, ali to nije tema ovog teksta. 

Nakon što je s "The Force Awakens" vratio naklonost dijela fanova i udahnuo franšizi novi život, JJ Abrams vraća se u posljednjem dijelu treće trilogije i pred sobom ima nezahvalnu zadaću da dovrši priču koja traje gotovo pola stoljeća i pritom razočara što manji broj najvjernijih fanova. 

Ukratko, Abrams će pokušati izbjeći sudbinu autora serije "Igra prijestolja".

Abrams je zajedno s ekipom posljednjeg nastavka "Zvjezdanih ratova" sjeo s novinarima Vanity Faira kako bi otkrio nešto i ništa bitno o onome što nas čeka, a ovo su najbitnije stvari koje biste trebali znati. 

Carrie Fisher ima veliku ulogu

Princeza Leia oduvijek je imala veliku ulogu u priči o obitelji, ali smrt Carrie Fisher 2016. stvorila je ogroman problem. Znamo da postoje mnoge neiskorištene scene iz prošlog nastavka i da je namjera redatelja da ih iskoristi do maksimuma i da im značaj u postojećem narativu. 

"Bila je to bizarna borba i pokušaj da stvorimo zagonetku na temelju dijelova koje imamo", rekao je Abrams i opisao scene koje Fisher ima sa svojom kćeri Billie Lourd koja u filmu glumi članicu otpora Connix: "Postoje scene u kojima njih dvije pričaju i te su scene tako dirljive. Na neki način funkcioniraju iako sam vjerovao da nikada neće."

Posljednja će epizoda zadržati analogni osjećaj

U moru filmova prepunih računalnih specijalnih efekata koji ponekad izgledaju odlično, ali prečesto jako umjetno i, kao u slučaju pokušaja Georgea Lucasa, štetno za samu sagu, Abrams se svim silama trudio da ih svede na minimum. Lokacije su stvarne, a praktični efekti koriste se kada god je to moguće. 

"Uvijek sam preferirao izgled originalne trilogije jer sviđali su mi se snjegovi Hotha, pustinje Tatooionea i šume Endora. Stavite li na te lokacije osvježivač zraka, istog će trena postati lokacija iz Star Warsa", govori Abrams. 

Inzistiranje na pravim lokacijama teško će pasti samim glumcima koji će u pustinjama Jordana morati provoditi sate i sate pod slojevima šminke i kostima. 

Radnja se nastavlja godinu dana nakon "Posljednjeg Jedija"

I dok se radnja osme epizode nastavila samo nekoliko minuta nakon one iz sedme, radnja novog filma nastavlja se godinu dana nakon prethodnog. Abrams je želio da likovi imaju vremena razviti se. Rey je gotovo potpuno kvalificirani Jedi, a Poe Dameron je dio Pokreta otpora i ima daleko veću ulogu. 

S druge strane, to je dalo dovoljno vremena Kylo Renu da osposobni Prvi red, a napokon ćemo vidjeti i Renove vitezove koji će se pojaviti u novom nastavku. 

Dolazi novi lik i zove se Jannah

Novi lik glumi Naomie Ackie i to je... sve što znamo. 

Sve je povezano s osam prethodnih filmova

Budući da završava sagu od devet filmova, bilo je izuzetno bitno da se sve savršeno poveže jer ne samo da je bilo bitno odgovoriti na pitanja nove trilogije, već okončati i sve ono što je stvorio George Lucas. 

Deveti dio ili "The Rise of Skywalker" ujedno će biti detaljno proučavanje nauka Star Warsa pa ćemo doznati zašto je Ben Solo postao Kylo Ren, ali budući da je njegova priča imala osmišljen kraj od samog početka nove trilogije, scenaristima je to dalo dovoljno vremena da se pobrinu za sve detalje i neodgovorena pitanja. 

Sve u svemu, doznat ćemo sve bitno o najomiljenijom novom liku nove trilogije. 

Novi film neće biti posveta originalnoj trilogiji

Neke od najčešćih kritika na račun Abramsovog "The Force Awakens" vezane su za to da je novi film zapravo ponovno ispričana priča koju smo već gledali u "A New Hope". No tu grešku neće ponoviti u "The Rise of Skywalker". 

"Što se sedmog dijela tiče, osjećao sam dužnost prema fanovima Star Warsa. Što se devetog dijela tiče, rekao sam tko ga jebe, učinit ću ono što osjećam da trebam i za što mislim da je ispravno, a ne zato što je vjerno izvorniku", zaključio je Abrams. 

Pročitajte više