Nakon oporavka u Puli, tri glavate želve vraćene u more

Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

Nakon uspješnog oporavka u pulskom Aquariumu, u more su vraćene tri glavate želve - Roza, Fortuna i Keti.

"Roza je odrasla ženka glavate želve stare oko 25 godina. U Centar je stigla 05. lipnja 2023., teška je bila 38 kg i imala dužinu oklopa 75 cm. Pronađena je kako pluta na površini mora u okolici Splita s poremećajem plovnosti i izvrnutom nečisnicom odnosno kloakom. Nakon desetak dana kloaka se sama uvukla, a Roza je 20. srpnja 2023. premještena u prostraniji i dublji bazen na otvorenom u NP Brijuni kako bi izregulirala plovnost. U jesen se vratila u naše Oporavilište, a u prosincu 2023. uspjela u tome. Roza je za vrijeme svog boravka dobila na težini čak 7.5 kg, pa sada ima 46 kg!" objavili su iz akvarija.

Danas (24.5.) smo povodom Svjetskog dana kornjača (23.5) u more vratili morske kornjače Keti, Rozu i Fortunu. Roza je...

Objavljuje Aquarium PulaPetak, 24. svibnja 2024.

"Fortuna stara oko 3 godine, dužine 26.5 cm i težine 2.4 kg. Pronađena je u NP Brijuni, u uvali Slana, kako pluta na površini mora zapetljana u morski otpad. Zahvaljujući brzoj reakciji djelatnika NP, Fortuna je stigla 08. studenog 2023. godine u naš Centar, gdje je ustanovljeno da ima ozlijeđenu prednju lijevu peraju i prisutnost velikog broja pijavica i njihovih jajašaca. Pijavice su uspješno uklonjene, no ostala su brojna jajašaca koja su odstranjena kupkom u slatkoj vodi. Fortuna je narasla za 1 cm te dobila na težini 600 grama", dodali su i o Fortuni.

"Keti, prva zelena želva (Chelonia mydas) ikad u našem Centru! Stara je oko 3 godine, bila je teška 3.6 kg i dugačka 30 cm pri dolasku. Pronađena je u okolici Crikvenice s progutanom udicom i najlonom koji joj je virio iz ustiju. Pristigla je 09. srpnja 2023. pri čemu je odmah napravljen RTG kako bi se utvrdila točna pozicija udice. Dva dana kasnije, udica je uspješno uklonjena. Nakon operacije, ostao je ožiljak koji je trebao zacijeliti. Keti je narasla 2 cm (32 cm) te je dobila na težini 1 kg (4.5)", objavili su još.

Pročitajte više