Nakon tužbe protiv Neleta i RTS-a Sejo u Podgorici otvorio izložbu fotografija

Foto: Press

Samo nekoliko dana nakon što je Zabranjeno pušenje najavilo da će tužiti RTS, Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića zbog zloupotrebe autorskih prava, frontmen benda Sejo Sexon je u Podgorici u KIC-u Budo Tomović otvorio izložbu fotografija To je bilo neko lepše i srećnije vreme fotografa Dragana Teodorovića Zeke.

Dragan Teodorović Zeko je između ostalog bio i dugogodišnji suradnik za tehniku grupe Zabranjeno pušenje te je na taj način, surađujući s raznim izvođačima, često imao priliku vidjeti kako koncert izgleda s one druge strane, iz perspektive izvođača.

Na taj način nastala je ova izložba čiju postavku čine fotografije s koncerata različitih rock grupa s prostora bivše Jugoslavije i iz drugih svjetskih metropola. U fokusu fotografija je publika i njezino raspoloženje tijekom koncerata iz punih dvorana, arena i sa stadiona.

Nakon sinoćnjeg otvorenja izložbe, Zabranjeno pušenje danas nastupa u glavnom gradu Crne Gore kao headliner na Festivalu kulture Zabjelo. Uz Zabranjeno pušenje nastupit će večeras i Zoster, Ida Prester & Lollobrigida, Kanda Kodža i Nebojša te Neonen. Festival Zabjelo u Podgorici nastavlja se i sutra.

"RTS bez ikakve dozvole autora ostvaruje financijsku dobit"

Podsjetimo, Zabranjeno pušenje tuži RTS zbog emitiranja koncerta na kojemu je, kako kažu, Karajlić s Milenkovićem odsvirao više od 70% materijala na koji nisu imali pravo.

"Istovremeno su Radioteleviziji Srbije ustupili prava za snimanje koncerta i tu je snimku naknadno Radiotelevizija Srbije, isto tako bez dozvole autora, emitirala u svom programu, a zatim podigla na svoj YouTube kanal te monetizirala, što znači da trenutno Radiotelevizija Srbije bez ikakve dozvole autora ostvaruje financijsku dobit korištenjem ukradenog autorskog djela. Snimka je u ovom trenutku i dalje dostupna na YouTubeu", rekli su ranije iz Pušenja.

"Oni su bez ikakve obavijesti autoru pjesama Seji Sexonu neovlašteno, nakaradno i kičerajski potpuno izmijenili prvobitni duh djela i na taj način izveli sljedeće pjesme: Posljednja oaza (Fikreta), Zvijezda nad Balkanom, Hadžija il' bos, Balada o Pišonji i Žugi i Ibro Dirka.

Budući da su za navedeni koncert prodavali ulaznice, na taj su način bez dozvole autora prodavali dotični projekt kao svoj i time su grubo zloupotrijebili autorsko djelo", dodali su.

Pročitajte više