Napokon je izvučena El Gordo, najbogatija lutrija na svijetu

Foto: Profimedia

Milijunima Španjolaca trebalo je puno sreće i strpljenja ove godine kad su se sretni brojevi jackpota El Gordo izvlačili u španjolskoj božićnoj lutriji u petak. Glavna nagrada El Gordo, po kojoj je lutrija nazvana, iznosila je četiri milijuna eura. Jackpot se izvlačio tek na kraju događaja koji traje duže od četiri sata, izvijestili su španjolski mediji.

No čekanje se isplatilo za sretne kupce listića s brojem 88008. Oni će imati pravo na podjelu novčane nagrade u iznosu od četiri milijuna eura, minus porez. Za listić u vrijednosti od 20 eura, sretni dobitnici imaju pravo na 400.000 eura ili oko 328.000 eura nakon poreznog odbitka od 20 posto.

Lutrija je stara više od 200 godina

Ritual El Gordo je godišnji događaj koji se odvija prema ustaljenom obrascu prijenosa uživo sa svim prikazanim detaljima. Ovogodišnje izvlačenje uživo počelo je jutros u devet sati u madridskom Teatru Real. Učenici škole Ildefonso pjevali su brojeve listića i pripadajuće iznose nagrada, kao što to čine svake godine 22. prosinca.

Brojevi se izvlače iz dvije velike prozirne kugle: jedna sadrži 100.000 malih drvenih loptica s peteroznamenkastim brojevima, dok druga sadrži 1907 loptica s nagradama koje su na njima isprintane. Loptica potom padne u isto vrijeme iz obje kugle, a tek u 13:15 dječak prozove glavnu nagradu. Lutrija je stara više od 200 godina, a svake godine dodijeli se veliki broj nagrada.

S obzirom na to da većina ljudi kupuje desetinu listića za 20 eura, glavne nagrade obično iznose 400 eura, minus 20 posto poreza, što znači da je veliki dobitnik zapravo država. Ukupno, bilo je listića u vrijednosti 3.7 milijardi eura i gotovo 2.6 milijardi trebalo bi se isplatiti u dobicima ove godine.

Pročitajte više