Napokon! Znanstvenici tvrde da su našli eliksir za poništavanje pijanstva i mamurluka



"ELIKSIR trijeznosti", kako se naziva među znanstvenicima na Sveučilištu u Kaliforniji, navodno je napokon pronađen. Drugim riječima, moći ćete piti alkoholna pića do mile volje, a nakon toga uzeti eliksir, sačekati nekoliko trenutaka i zatim trijezni sjesti za volan i otići s tuluma kući.

Znanstvenici pak tvrde kako je riječ o složenim kemijskim spojevima koje su već isprobali na laboratorijskim štakorima, a uskoro ga namjeravaju testirati i na ljudima.

Ekstrakt kineskog orijentalnog stabla loze ipak nije neki novitet za Kineze koji ga koriste već stotinama godina za liječenje mamurluka. Ono što su znanstvenici učinili jest da su iz njega izdvojili dihidromiricetin (DHM) koji se pokazao kao odlično sredstvo u borbi protiv alkoholiziranosti, a njegova "moć" leži u tome što ne dopušta utjecaj alkohola na mozak.

"Dihidromiricetin smanjuje razinu alkoholiziranosti te poništava simptome mamurluka poput glavobolje i pritiska u glavi", objasnila je Jing Liang koja radi na sveučilištu u Kaliforniji. Ona je djelovanje tog kemijskog spoja testirala na štakorima nakon što bi u njih ubrizgala onoliko alkohola koliko bi za čovjeka bilo 15 do 20 piva. Došla je do izvrsnih rezultata jer su se štakori od teškog pijanstva oporavili za nešto više od sat vremena.

Tijekom istraživanja došla je do još jednog zanimljivog podatka, a to je da se štakorima smanjila sklonost prema alkoholu što ih je duže tretirala DHM-om. Cijelo istraživanje opisano je i objavljeno u stručnom časopisu Journal of Neuroscience.

Pročitajte više