Napoleon je doista umro od raka želuca

NAPOLEON je doista umro od raka želuca, a ne od trovanja, potvrdilo je istraživanje baselskih znanstvenika koje se temelji na dijagramu tjelesne težine svrgnutog francuskog cara iz razdoblja pod konac njegova života.

Pristaše teze o trovanju ističu da je Napoleon pred smrt bio predebeo, što je neobično za osobu koja boluje od raka želuca.

No, usporedivši devet pari hlača koje je car nosio do i nakon progonstva na otok Svetu Helenu, voditelji istraživanja utvrdili su da je u pet mjeseci koji su prethodili smrti izgubio više od 11 kilograma.

Na dan smrti, 5. svibnja 1821., Napoleon je imao 75,7 kilograma, a bio je visok 1,67 metara.

Prema istraživanju, nepobitno je da je Napoleon ujesen 1820. obolio od "zloćudnog tumora" želuca. Njegovo je stanje bivalo sve gore do svibnja 1821., a rak je dodatno pogoršalo i krvarenje u gornjem dijelu probavnog trakta.

Kada je riječ o nazočnosti arsena u vlasima kose, na čemu se temelji teza o trovanju, baselski znanstvenici ju tumače običajem tadašnjih vinogradara da bačve čiste arsenom, a Napoleon je bio velik ljubitelj vina.

Istraživanje koje je utorak predstavljeno u Baselu, u Švicarskoj predvodio je Alessandro Lugli, stručnjak za anatomopatologiju u sveučilišnoj bolnici u tom gradu. Surađivao je s Institutom za povijest medicine na sveučilištu u Zuerichu i sa švicarskim liječnicima Andreom Koppom i Milom Horcicem.

Pročitajte više