Nastala rasprava zbog pitanja u Milijunašu: "I ja bih pala, zašto je ovo znanje?"

Screenshot: HRT

POČETAK nove sezone kviza Tko želi biti Milijunaš? ostat će upamćen po natjecatelju Anti Uzelcu iz Osijeka, koji je pao na šestom pitanju

Naime, Ante nije znao u kojemu selu živi Antuntun, a mišljenja gledatelja su podijeljena. Dok jedni tvrde kako je to morao znati i da je ova pjesmica dio opće kulture, drugi smatraju da nove generacije to ne moraju znati i navode da ih je dio s kvadriranjem dodatno zbunio.

"U kojem selu živi Antuntun da njegovo selo kvadriramo?" glasilo je pitanje, a Ante se odlučio za odgovor "u 81. selu", što nije bilo točno. Točan odgovor je u 100. selu jer je Antuntun iz klasika Grigora Viteza živio u 10. selu.

"Nažalost generacije koje dolaze će imati još manje znanja. Antuntun je klasik i znamo u kojem selu je živio, i znamo kad je nešto na kvadrat da je to na drugu potenciju. I znamo da je ovdje rješenje 100. Ali to znamo mi koji smo učili za znanje. Oni koji su učili i uče za ocjene ne znaju dva i dva zbrojiti", "To je opća kultura. Da je pao na prvih pet pitanja, mislim da bi Tarik jedva govorio cijelu emisiju. Uglavnom katastrofa", "Grigor Vitez se okreće,sigurno! Antuntun je teški klasik i svi (valjda?) znamo da je živio u desetom selu, pa tako valjda svi znamo i da je rješenje 100", pisali su jedni. 

"Ja bi pala. Mislila sam da je u devetom selu", "Zašto bi mlađa generacija trebala znati ovo?", "Zar je učenje na pamet neke pjesmice znanje? Recimo znam za pjesmicu, ali pojma nisam imala u kojem selu je živio i zašto bi to bilo tako neobično da netko ne zna i zar je to mjerilo nečijeg znanja, pa čak i načitanosti", komentirali su drugi, a bilo je i onih koji su priznali da bi se možda zbunili jer su na televiziji.

 

"Iskreno ni ja ne bih znala je li osmo, deveto, deseto il pedeseto selo. Sjećam se skoro svega ostalog, ali tu bi zblokirala. Svatko ima neku rupu u sjećanju, a još i na TV-u ta rupa poraste eksponencijalno, reklo bi se na kvadrat", "Lako je nama od kuće odgovarati a da se nađemo na njegovom mjestu ne znam bi li nas pola znalo odgovor. Ja sam znala jer pjesmicu znam još uvijek napamet, a za krušku znam i to iz nekog dokumentarca. Da sam se našla u emisiji možda bih i ja zablokirala. Zato nemojmo osuđivati druge", poručili su neki od gledatelja.

Pročitajte više