Navodne tajne obavještajaca: Odlazak psihijatru je slabost, a tajni podaci nisu tajni

Screenshot: YouTube

KORISNIK u/mr_squirell je nedavno na Redditu postavio pitanje bivšim agentima i obavještajcima: "FBI/CIA agenti na Redditu, što nam možete reći, a da nas nakon toga ne morate ubiti?" U komentarima se našlo dosta odgovora navodnih obavještajaca i bivših obavještajaca, njihovih suradnika, prijatelja i članova obitelji. Evo deset najzanimljivijih odgovora.

1. "Moj tata je radio za vladu i rekao je da bi svaki put kad bi imao neku značajnu interakciju s nekim tko nije Amerikanac (primjerice, kad bismo išli na odmor u Kanadu), to morao prijaviti i reći ako mu je išta bilo sumnjivo", napisala je jedna korisnica.

2. "Moj je tata radio za vladin komunikacijski centar u Ujedinjenom Kraljevstvu i rekao je da su još osamdesetih koristili prepoznavanje govora. Još deset godina mi neće moći reći ništa više o tome, ali način na koji danas prepoznavanje glasa rade Siri ili Google bio je poznat još osamdesetih, samo malo sporiji", napisao je jedan korisnik.

3. "Nisam agent, ali je moja sestra godinama radila u pravosuđu i kao sutkinja je imala mnogo slučajeva zlostavljanja životinja. Zbog toga je nekoliko godina blisko surađivala s FBI-jem. Ispalo je da je FBI počeo pratiti zlostavljače životinja prije kojih 10 ili 15 godina jer postoji velika korelacija između toga da netko u mladosti zlostavlja životinje i toga da kasnije postane serijski nasilni prijestupnik", otkrio je jedan korisnik.

4. "Moj suprug je FBI agent. Jedna od stvari koje su morali napraviti na akademiji je bila to da posjete Memorijalni muzej holokausta u Washingtonu. Poanta je bila u tome da vide što se može dogoditi kada se slijepo slušaju zapovijedi, bez ikakvog propitivanja morala i namjera iza njih", podijelila je na Redditu priču svog supruga, navodno agenta, jedna korisnica.

"Društvene mreže su načelno neprihvatljive"

5. "Nakon što sam diplomirao, prijavio sam se za posao u računovodstvu u FBI-ju. Na prvoj ili drugoj stranici aplikacije bilo je pitanje o tome jesam li ikad probao neku drogu. Nisam htio lagati pa sam napisao da jesam, što je automatski zaustavilo moj proces prijave. Šokantno mi je da ima toliko agenata i da apsolutno nitko od njih nikad nije probao travu", priznao je jedan korisnik.

6. "Ja nisam bio agent, nego analitičar. Oko 85 posto tajnog materijala uopće nije tajno zato što je korisno ili intrigantno, nego zato što se tiče neke teme", napisao je jedan korisnik, dok je drugi potvrdio da se većina takvih informacija, poput tehničkih detalja o nekim oružjima, može pronaći i na internetu.

7. "Nisam iz CIA-e, ali sam radio s ljudima iz obavještajnih agencija. Oni većinu informacija zapravo dobivaju iz javno dostupnih izvora (novinskih članaka, objava za medije, vijesti i vladinih objava)", otkrio je jedan korisnik koji se predstavio kao bivši obavještajni analitičar.

8. "Rečeno nam je da ne koristimo stranice poput Reddita, društvene mreže su načelno neprihvatljive", otkrio je jedan korisnik koji tvrdi da je radio kao agent.

9. "Američka Nacionalna sigurnosna agencija u svakom odjelu ima zaposlenog psihijatra, ali odlazak psihijatru se među zaposlenima smatra znakom slabosti", napisala je jedna korisnica ne navodeći izvor informacije.

10. "Jedan bivši agent mi je rekao da je film Ulovi Smarta puno bliži istini od Jamesa Bonda", podijelio je jedan korisnik.

Pročitajte više