NCVVO priznao grešku u zadatku koji je naljutio maturante: Dva su točna odgovora

Foto: Shutterstock

JEDAN zadatak iz engleskog jezika na jesenskom roku državne mature prilično je zbunio maturante i izazvao raspravu. Riječ je o zadatku u ispitu čitanja i pisanja na osnovnoj razini u kojem se od maturanata tražilo da pozorno pročitaju tekst i onda odgovore na pitanja vezana uz sadržaj teksta.

Zadatak koji ih je zbunio odnosio se na priču o izvjesnom Robu Steinu i njegovom porijeklu. Maturanti su nakon pročitanog teksta trebali odgovoriti na pitanje o Robovoj zemlji porijekla. U odgovorima je ponuđeno - Italija, Austrija i Njemačka. NCVVO je kao točan odgovor naveo i priznavao jedino C) Njemačka.

Zadatak:

Mnogi su se pobunili da ne postoji informacija da je Njemačka točan odgovor, a ne Austrija. O cijeloj raspravi oko točnog i netočnog odgovora kontaktirali smo NCCVO, koji nam je rekao da ipak mogu biti dva točna odgovora.

"U 11. zadatku ispita čitanja i NCVVO iz Engleskoga jezika na osnovnoj razini provjerava se zaključivanje iz implicitne poruke. Rečenica na početku teksta nagoviješta da je teško odrediti porijeklo osobe koja mijenja osjećaj pripadnosti putujući po svijetu.

Osoba se rodila u zemlji u kojoj je materinji jezik njemački (implicitno, predviđen točan odgovor je Njemačka), no voli putovati te se u Austriji osjeća Austrijancem, u Americi se osjeća Amerikancem, a u Italiji Talijanom. Ovaj zadatak ne provjerava činjenično znanje, već razumijevanje implicitne poruke iz pročitanog teksta", objašnjavaju zadatak. 

Priznavat će dva točna odgovora

Nakon pritužbi maturanata i dodatne analize zadatka priznavat će dva točna odgovora - Austrija i Njemačka. 

"Međutim, došlo je do djelomičnog preklapanja činjeničnog znanja i informacija iz teksta. Nakon dodatne sadržajne analize zaključeno je da točan odgovor može biti i Austrija, jer se i u Austriji govori njemački jezik te su potencijalno moguća dva točna odgovora", kažu.

"Nacionalni je centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja nakon dodatne analize spornog 11. zadatka ispita Engleskog jezika – osnovne razine ažurirao ključ za odgovore te će točni odgovori uključivati i odgovor B Austria. Navedene promjene biti će vidljive pristupnicima nakon završetka roka za prigovore objavom konačnih rezultata 18. rujna 2023. godine", kazali su za Index.

Pročitajte više