Ne biste stigli ni popiti kavu: Od Londona do New Yorka za 11 minuta?

Screenshot: YouTube

VIŠESATNO putovanje avionom preko Atlantika u budućnosti bi se moglo toliko skratiti da ne biste stigli ni zadrijemati na sjedalu.

Dizajneri su osmislili avion Antipode koji bi mogao prijeći put od Londona do New Yorka za samo 11 minuta, piše Stylist. Naravno, da bi postigao takvu brzinu potrebna je posebna tehnologija koja još nije u potpunosti ni izumljena.

Antipode bi putovao brzinom od 24 macha (24 puta brži od brzine zvuka), odnosno 12,427 milja na sat. Problem s takvom brzinom je iznimno velika temperatura i pritisak koje bi letjelica morala biti sposobna izdržati. No, dizajneri su mislili i na to – Joseph Hazetline, koji radi za NASA-u, osmislio je mlaznicu koja bi bila blizu nosa aviona i usisavala zrak te ga tako provodila oko tijela i motora aviona i hladila ga, a i prigušila bi buku probijanja zvučnog zida.

Problemi ipak postoje – motor koji bi trebao postići takvu brzinu nije još napravljen. Postoje ideje i nacrti za tzv. "scramjet" motor, no još uvijek ne postoji primjerak. Osim toga, za izradu takvog aviona trebalo bi izdvojiti oko 105 milijuna funti.

Čini se da ipak nećemo tako skoro moći u šoping na drugi kraj svijeta, ali možemo se nadati.
 

Pročitajte više