Ovo je šest najboljih antologijskih serija

Screenshot: Youtube

Iako većina televizijskih serija prati jednu priču tijekom nekoliko sezona, neke serije, koje se naziva antologijama, mijenjaju radnju iz epizode u epizodu ili iz sezone u sezonu. Antologije možda nisu najpopularniji oblik televizije, ali se svakako ističu svojim posebnim formatom i pričama koje se stalno mijenjaju. Neke od najpopularnijih i najhvaljenijih televizijskih serija su antologije.

Sljedeći popis nudi šest najboljih antologijskih televizijskih serija koje su se pojavile na ekranu. Ovo je posebno raznolika skupina serija koje se razlikuju po datumu izlaska, žanru i obliku, a zajednička im je antologijska struktura.

Love, Death, & Robots

Jedna od najnovijih i najboljih antologijskih serija je Netflixova originalna animirana serija Love, Death, & Robots. Prvi put objavljena 2019., serija je animirani ep koji obuhvaća više žanrova sa zasebnom pričom u svakoj epizodi. Neke od tih priča uključuju alternativne povijesti i stvarnosti, futuristička istraživanja svemira i nepoznatog te jogurt s planovima za svjetsku dominaciju.

 

Love, Death, & Robots obuhvaća nekoliko žanrova, uključujući znanstvenu fantastiku, fantasy i horor. David Fincher je producent.

American Crime Story

Novija popularna antologijska serija American Crime Story tvorca Ryana Murphyja svake se sezone fokusira na jednu kontinuiranu priču koja je nefiktivna i opisuje velike američke zločine. Prva sezona pratila je zloglasni slučaj ubojstva O.J. Simpsona, druga je bila o atentatu na modnog dizajnera Giannija Versacea, a treća i posljednja sezona pratila je skandal između Billa Clintona i Monice Lewinsky.

American Crime Story dobro je prihvaćen od kritike i publike zbog dubokog poniranja u važne kriminalističke priče, kao i zbog izvanredne glumačke postave, koju, među ostalima, čine Sarah Paulson, Clive Owen, David Schwimmer i John Travolta.

True Detective

Kriminalistička drama True Detective svake sezone prati novog detektiva ili skupinu detektiva koji moraju riješiti težak zločin. Tako prva sezona, koja je emitirana 2014., prati Matthewa McConaugheyja i Woodyja Harrelsona dok tragaju za serijskim ubojicom iz Louisiane u razdoblju od 17 godina.

 

U sljedeće dvije sezone glumili su Colin Farrell, Rachel McAdams, Vince Vaughn i Mahershala Ali. Za razliku od drugih antologija koje su možda razigranije, True Detective nudi puno strašnije i jezivije trenutke i mračniju priču.

American Horror Story

Jedna od najdugotrajnijih i komercijalno najuspješnijih antologijskih serija na ovom popisu je American Horror Story. Još jedna TV serija koju je napravio Ryan Murphy, American Horror Story je horor antologija koja svake sezone prikazuje drugačije jezivo okruženje i priču.

Serija se ističe svojim grafičkim prikazima, napetim horor temama, odličnom glumačkom postavom i izvanrednim izvedbama. Neke od najpopularnijih zvijezda serije su Sarah Paulson, Kathy Bates i Lady Gaga.

Black Mirror

Black Mirror je nezaboravna antologijska serija, koja je nedavno objavila svoju šestu sezonu. Britanska serija je znanstveno-fantastična antologija koja u svakoj epizodi predstavlja jedinstvene priče temeljene na novoj tehnologiji.

 

Black Mirror nije impresivan samo zbog svog kreativnog pripovijedanja već i svoje sposobnosti da se uhvati u koštac s važnim problemima kroz objektiv znanstvene fantastike. Serija često kritizira korištenje društvenih medija i tehnologije, ali i više od toga, zamišlja najgore moguće scenarije koji bi se mogli dogoditi u našoj budućnosti.

The Twilight Zone

Najvažnija ovakva serija je vjerojatno The Twilight Zone. Počela se prikazivati 1959., a svaka epizoda imala je drugu znanstveno-fantastičnu, fantastičnu ili nadnaravnu priču za ispričati. Osnovna ideja iza serije je da će glavni lik ili likovi epizode doživjeti čudne događaje koji pokazuju da su u "zoni sumraka".

The Twilight Zone ističe se korištenjem neočekivanih obrata na kraju svake epizode te je postavio pozornicu za sve buduće antologije, zbog čega je najznačajnija i najbolja antologija do danas.

Pročitajte više