Palestinac bi mogao ići na Eurosong i ozbiljno zaprijetiti Hrvatskoj

Foto: Instagram

ISLAND je trenutno treći na kladionicama za pobjedu na Eurosongu, a sutra će ta zemlja izabrati svog predstavnika na ovogodišnjem natjecanju. Island je, podsjetimo, bez predstavnika treći na kladionicama iza Hrvatske i Ukrajine, a mnogi se klade na to da će Island ove godine predstavljati Palestinac.

Palestinski pop pjevač Bashar Murad nada se da će predstavljati Island na Euroviziji u svibnju i donijeti "palestinski glas na glavnu scenu".

Murad se natječe u nacionalnom finalu s pjesmom koju je napisao s Einarom Stefánssonom iz islandske grupe Hatari, poznate po tome što je tijekom Eurovizije 2019. godine podigla zastavu s palestinskim bojama.

Iako se natjecanje predstavlja kao događaj koji nije politički i može diskvalificirati one za koje smatra da krše pravilo, globalna politička pozadina često utječe na odluke.

2022. godine Rusija je bila isključena iz sudjelovanja u natjecanju nakon što je nekoliko zemalja pozvalo na njezino uklanjanje zbog invazije na Ukrajinu. U svjetlu rata u Gazi, neki umjetnici pozvali su organizatore da isključe Izrael iz natjecanja.

Palestinac ne želi Izrael na natjecanju

Europska radiodifuzna unija (EBU), koja organizira natjecanje, rekla je prošli tjedan da pažljivo pregledava tekst pjesme koju je Izrael poslao na natjecanje zbog mogućih referenci na napad Hamasa 7. listopada, što bi bilo protivno pravilima natjecanja.

Izrael je prijetio da će se povući iz natjecanja ako njihova pjesma October Rain Edena Golana bude odbijena.

Palestinski pjevač ne krije da želi na Eurosong.

"Želio sam ilustrirati koliko prepreka kao Palestinci moramo proći kako bi nas se čulo... Isključeni smo sa svake glavne platforme. Svi imaju teorije o mom sudjelovanju. I svi politiziraju moje postojanje, a ja sam samo čovjek koji je imao san i prijavio se na ovo natjecanje pošteno."

Kada su ga pitali želi li da Izrael sudjeluje u natjecanju, rekao je: "Naravno da ne želim da moj okupator bude tamo."

Pročitajte više